Agricultura, Ramaderia i Pesca

El Consell analitza l’informe sobre la publicació de la nova convocatòria d’ajudes a assegurances agràries que incorpora millores en les compensacions

17/10/2023
  • Esta subvenció, que arriba als 28,3 milions d’euros per a 2023, compensa, en cas que hi haja una incidència meteorològica greu, les pèrdues de producció dels agricultors i ramaders
  • La convocatòria de 2023 incorpora millores en els percentatges de subvenció en diverses línies

El Ple del Consell ha aprovat un informe de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre la rellevància de la convocatòria d’ajudes a assegurances agràries.

Estes ajudes, que en 2023 arriben als 28,3 milions d’euros, es destinen a assegurar les rendes dels productors dels sectors agrícola i ramader davant d’incidències climatològiques que no es poden preveure ni evitar i que a vegades poden ocasionar pèrdues molt considerables en les explotacions. Han sigut convocades el 6 d’octubre en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Les ajudes destinades a la subscripció de l’assegurança agrària compensen les pèrdues de producció de l’agricultura davant de sinistres derivats d’inclemències meteorològiques o incendis. Es caracteritzen per ser molt àgils en la seua implementació, ja que es reben en el moment de la formalització de la pòlissa d’assegurança, a la qual s’aplica una rebaixa directa, de manera que el sector agrari i ramader no ha de formular cap sol·licitud ni fer cap tramitació addicional.

En la convocatòria 2023 s’han incorporat millores en els percentatges de subvenció. S’ha incrementat el màxim de subvenció, que és en línies agrícoles i ramaderes (capital vida) un 70 %, i en línia de retirada i destrucció, un 100 % per a retirada i un 75 % per a destrucció.

També s’iguala el percentatge de subvenció del mòdul base principal al complementari. Així, s’incrementa del 50 % al 70 % la subvenció addicional dels cultius d’olivera, cereal, vinya, ametler i cirera en secà, i s’incrementa l’import unitari de subvenció de la línia de retirada i destrucció per espècie, règim i tipus d’animal, a fi de pal·liar l’augment del cost de retirada i destrucció d’animals morts. Amb l’increment de les primes, els ramaders veuen alleugerit el cost de les seues pòlisses.