Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca
MHE

Agricultura intensifica els controls per a la identificació de la malaltia hemorràgica epizoòtica en explotacions de boví

18/10/2023
  • La Conselleria recorda l’obligatorietat de comunicar les sospites de casos als serveis veterinaris oficials
  • Fins ara, els focus detectats es troben a l’interior nord de la província de Castelló

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha intensificat els controls per a la identificació de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) en les explotacions de bestiar boví.

En el marc del Pla anual zoosanitari, la Conselleria està actuant a través del seu personal veterinari, realitzant visites a les granges amb població de boví i caprí, i recorda als ramaders l’obligatorietat de comunicar als serveis veterinaris qualsevol sospita d’un cas d’MHE en la seua explotació.

Actualment, la situació a la Comunitat Valenciana es troba baix control i només hi ha un nombre reduït de casos positius en granges de la província de Castelló. No obstant això, la directora general de Producció Agrícola i Ramadera, Leticia Sanchiz, hi ha afegit que, si la situació de la cabanya bovina empitjora greument a conseqüència dels efectes de l’MHE, la Conselleria d’Agricultura estudiarà l’habilitació d’una línia d’ajudes orientada als ramaders afectats.

A més, Sanchiz ha remarcat la importància de comunicar immediatament als serveis veterinaris oficials qualsevol sospita en les espècies susceptibles de veure’s afectades, domèstiques i silvestres, per a valorar l’impacte de la malaltia i la seua distribució.

També ha recomanat adoptar mesures de desinsectació en animals i instal·lacions com a sistema de lluita contra el vector, així com el tractament simptomàtic dels animals malalts tan prompte com apareguen els símptomes.

La directora general ha recordat que la Conselleria ha convocat este estiu una ajuda a les agrupacions de defensa sanitària ramaderes per un import de 847.000 euros, la qual cosa permet, entre altres actuacions, subvencionar l’actuació dels serveis veterinaris de les agrupacions de defensa sanitària ramadera i l’adquisició de vacunes, antiparasitaris, biocides i material necessari per a la presa de mostres.

Situació actual

A la comarca dels Ports, i Vilafranca, hi ha declarades i confirmades mitjançant diagnòstic 11 explotacions, i només dos morts confirmades mitjançant diagnòstic i 18 animals morts, amb sospita clínica, però sense confirmació. En els últims dies s’han mostrejat tres explotacions més, i s’estan esperant els resultats.

A la comarca de Sant Mateu hi ha cinc explotacions de boví diagnosticades amb nou morts confirmades.

A la comarca de l’Alcalatén hi ha una explotació mostrejada que falta confirmar.

Si es fa una comparació entre les dades de 2022 i les de 2023, entre els mateixos períodes de setembre i octubre, s’observa un augment de morts a la comarca dels Ports, però no es pot confirmar la causa, ja que falta un diagnòstic clínic o de laboratori.

En tota la Comunitat Valenciana la situació actual és d’un focus de cérvol a Ayora, un altre de cérvol a Requena, un altre focus de cinc explotacions bovines i un cérvol a la comarca de Sant Mateu i, finalment, un focus d’onze explotacions a la comarca dels Ports, encara que la situació epidemiològica evoluciona contínuament i estan pendents de confirmar altres casos.

Cal recordar que no hi ha cap mena de restricció al consum de productes d’estos animals (carn, llet, pell, etc.), pel fet que l’MHE no és una malaltia que afecte l’ésser humà.