Sanitat
Big Data

La Fe coordina una base de dades de 19.800 històries clíniques amb milions d’ítems per a optimitzar les teràpies del càncer de pròstata i preveure’n l’evolució

21/10/2023
La Fe coordina una base de dades de 19.800 històries clíniques amb milions d’ítems per a optimitzar les teràpies del càncer de pròstata i ...
  • Els serveis d’Oncologia Radioteràpica, Urologia i Oncologia Mèdica han reescrit els informes mèdics perquè es puguen processar mitjançant models matemàtics
  • Un total de 12 hospitals espanyols col·laboren en la iniciativa

Els serveis d’Oncologia Radioteràpica, Urologia i Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe estan aplicant la intel·ligència artificial i la mineria de dades per a recaptar i analitzar informació real de 19.788 pacients amb càncer de pròstata.

Esta ingent quantitat d’informació, compilada a partir de les històries mèdiques anonimitzades i convenientment estructurada, servirà per a identificar patrons que anticipen com evolucionaran els pacients i personalitzar al màxim les teràpies.

En este projecte nacional, el coordinador i investigador principal en La Fe és el cap de servei d’Oncologia Radioteràpica, Antonio J. Conde, que compta amb la col·laboració dels serveis d’Urologia i Oncologia Mèdica, encapçalats respectivament per Alberto Budia, José Luis Ruíz-Cerdà i Regina Gironés; així com per l’Àrea d’Atenció Domiciliària i Telemedicina, dirigida en el seu moment per Bernardo Valdivieso, en l’actualitat secretari autonòmic de Planificació, Informació i Transformació Digital.

El projecte, batejat com a Overview, analitza 375 variables extretes de les històries clíniques de 19.788 pacients amb càncer de pròstata avançat, reclutats en La Fe i 11 hospitals espanyols més entre gener de 2014 i desembre de 2018. Les dades d’este estudi s’han exposat en diverses reunions científiques internacionals i la presentació d’este model en malaltia localitzada es farà en el European Multidisciplinary Congress on Urological Cancers, que tindrà lloc al novembre.

En qualsevol cas, l’objectiu és extraure de les històries clíniques electròniques anonimitzades, entre altres dades, l’edat a la qual la persona va rebre el diagnòstic, els antecedents familiars, els hàbits urinaris, el tipus de tractament administrat o les recidives registrades, així com poder analitzar els patrons de malaltia de manera massiva, amb l’objectiu de poder extraure’n i afegir-hi indicadors de resultats en salut més avant.

Comparar informació real amb literatura mèdica

Per a poder estructurar els informes mèdics, obtindre i analitzar la informació de manera precisa, el grup de treball ha recorregut a la branca de la intel·ligència artificial centrada en el processament del llenguatge natural.

“Les històries clíniques contenen ingents quantitats d’informació desestructurada que és necessari traduir a models matemàtics perquè puga ser processada mitjançant programaris avançats”, segons ha explicat el cap de servei d’Oncologia Radioteràpica de La Fe.

A més, “per a facilitar esta tasca i disposar de més precisió en la informació, en La Fe s’estan elaborant registres de dades estructurades de cada pacient, de manera que puguem establir indicadors predictius de l’evolució de la malaltia”, ha indicat el cap clínic d’Urologia, José Luis Ruiz-Cerdà.

D’esta manera, Antonio Conde hi ha afegit que, “amb la informació convenientment compilada i estructurada, es podran confeccionar àmplies bases documentals amb dades epidemiològiques, biològiques, clíniques, moleculars, socials, psicosocials i d’hàbits de vida”.

A partir d’estes fonts, el personal investigador busca comprendre i descriure amb més precisió les causes, el diagnòstic i els resultats dels tractaments del càncer de pròstata, i acarar els resultats obtinguts d’eixa informació real amb les estimacions contingudes en la literatura mèdica, així com identificar possibles factors pronòstics i predictius de resposta.

“El càncer de pròstata, amb alta prevalença i incidència, és una malaltia que planteja un important desafiament diagnòstic i terapèutic a causa de l’heterogeneïtat que presenta. Per a afrontar este repte, la intel·ligència artificial i el Big Data, aplicats sobre històries mèdiques de pacients reals als qui es fa un seguiment extens, es revelen com a ferramentes molt útils”, ha afirmat el gerent del Departament València La Fe, José Luis Poveda.

Galeria d'imatges