Sanitat

Sanitat crea un servei específic per al desenvolupament de les competències d’infermeria

20/10/2023
  • Marciano Gómez destaca que “en esta legislatura farem un pas avant perquè la infermeria assumisca més protagonisme, especialment en Atenció Primària”

La Conselleria de Sanitat ha creat el Servei de Desenvolupament de Competències d’Infermeria Comunitària, Hospitalària i Unitats de Suport, dependent directament de la Secretaria Autonòmica de Sanitat.

Així ho ha anunciat hui el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en la inauguració de l’acte organitzat pel Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), amb motiu de la celebració del Dia de la Infermeria de la Comunitat Valenciana.

Durant la seua intervenció, ha assenyalat que “la veu de la infermeria serà escoltada en la Conselleria de Sanitat, una prova d’això és la inclusió en l’organigrama d’este nou servei, amb la finalitat que les opinions i propostes d’este col·lectiu es tinguen en compte en les decisions que afecten el seu exercici professional”.

“En esta legislatura farem un pas avant perquè la infermeria assumisca més protagonisme, especialment en Atenció Primària”, ha manifestat el Conseller. “Un dels meus principals reptes en els pròxims anys és prestigiar l’Atenció Primària i, per a fer-ho, cal jerarquitzar-la a través de comandaments intermedis obtinguts per oposició, estructurant les funcions en un centre de salut”, hi ha afegit.

En este sentit, Marciano Gómez ha assegurat que “la infermeria tindrà un paper fonamental, perquè ha de fer una funció de triatge per a determinar quins pacients necessiten l’atenció d’un metge i quins poden obtindre una resposta a través de la seua consulta en Infermeria”.

Durant la seua intervenció, el conseller ha volgut agrair la labor dels 34.000 professionals d’Infermeria, “un dels col·lectius professionals que va fer un pas avant en els moments més complicats de la pandèmia de la COVID-19 i el compromís i la professionalitat del qual ha sigut un dels punts forts del procés de vacunació massiu”.

El titular de Sanitat ha recordat que un dels primers col·lectius amb els quals es va reunir en assumir el càrrec va ser el d’infermeria. “Conec les vostres peticions i les atendré i oferiré solucions, una de les quals és que instaurarem una borsa de treball més flexible, i buscarem els millors perfils basant-nos en la formació i l’experiència de cada un de vosaltres”, ha destacat.

Funcions del nou servei

Entre les principals funcions d’este nou servei està la d’identificar les àrees de coneixement especialitzades en els diversos àmbits assistencials i, en particular, les necessitats de salut de la població, així com desenvolupar línies estratègiques d’actuació que donen cobertura a estes necessitats.

Altres funcions d’este nou servici són implementar estratègies transversals tendents a garantir la continuïtat de l’atenció i les cures de la població i dels pacients, i respondre eficaçment a les necessitats de la població, amb especial atenció als pacients amb malalties cròniques prevalents, les situacions de discapacitat, de risc i fragilitat.

Impulsar la formació, la innovació i la investigació en l’àmbit de la infermeria, coordinar equips multidisciplinaris i participar en la gestió de recursos i la qualitat assistencial són altres objectius del servei.

Durant el transcurs de l’acte, s’han atorgat nombroses distincions. En concret, el Conseller ha entregat els reconeixements a la trajectòria professional a Francisco Soto Hernández, president de l’Associació de Jubilats del Col·legi d’Infermeria de València; l’Agrupació Mutual Asseguradora per la labor que desenvolupa en responsabilitat civil, així com el reconeixement especial de CECOVA, atorgat al seu actual secretari general i antic president, José Antonio Ávila.