Sanitat
Qualitat assistencial

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica reconeix l’excel·lència de la Unitat d’Endoscòpia i Pneumologia Intervencionista de La Fe

23/10/2023
La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica reconeix l’excel·lència de la Unitat d’Endoscòpia i Pneumologia Intervencionista de La Fe
  • És l’única unitat de la Comunitat Valenciana distingida amb esta certificació, que és la més exigent

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha reconegut la complexitat i la qualitat de l’assistència que du a terme la Unitat d’Endoscòpia i Pneumologia Intervencionista de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i li ha atorgat l’acreditació d’Unitat d’Alta Complexitat amb categoria d’excel·lent.

Esta certificació és el nivell més exigent de la SEPAR i es concedix als centres que compten amb els recursos materials i humans necessaris per a fer qualsevol classe d’activitat assistencial, docent o d’investigació en el camp de la pneumologia intervencionista.

El reconeixement, en paraules del cap clínic de la Unitat, el doctor Enrique Cases Viedma, “és sobretot un estímul per a continuar millorant la formació de tots els membres de la Unitat amb l’únic objectiu d’ajudar els pacients en els seus processos”.

La Unitat de La Fe està composta per pneumòlegs especialistes en endoscòpia respiratòria i infermeres que s’han format en estes tècniques. En este sentit, el doctor Cases Viedma ha destacat les tècniques de reducció de volum endoscòpic per als pacients amb emfisema o el tractament desobstructiu de la via aèria en persones amb neoplàsies pulmonars; així com la navegació electromagnètica o la utilització dels drenatges tunelitzats.

D’altra banda, la vocació docent del personal de la Unitat es traduïx en estades que fan pneumòlegs d’altres centres espanyols i de fora de les nostres fronteres, que també s’estén a personal d’infermeria.

En este sentit, el cap clínic de la Unitat ha afirmat que “el treball és en sinergia, no només dels membres de la Unitat, sinó compartit amb el Servei de Pneumologia i altres serveis de l’hospital”.

El doctor Cases Viedma ha destacat també que la Unitat “està al servei dels pacients de l’àrea; però també dels pacients de la Comunitat Valenciana, així com d’altres autonomies”.

Per la seua banda, el gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda, ha valorat “el treball dels i les professionals que integren la Unitat, personal altament qualificat que, amb el seu treball intens i dedicació, contribuïx al procés de millora contínua en el qual es troba immers l’hospital”.

Balanç d’activitat

La pneumologia intervencionista és un camp nou dins de la pneumologia que incorpora avanços en tècniques endoscòpiques, transtoràciques i d’imatge, per a dur a terme, entre altres indicacions, el diagnòstic de patologia mediastínica o els tractaments per a la fuga aèria o l’emfisema pulmonar.

La Unitat d’Endoscòpia i Pneumologia Intervencionista de La Fe atén anualment més de 6.500 pacients i realitza unes 1.200 broncoscòpies entre flexibles i rígides, 200 exploracions endoscòpiques amb ultrasons i més de 3.000 procediments pleurals que inclouen des de l’ecografia i la biòpsia fins a la toracoscòpia. La Unitat disposa de quiròfan assignat regularment entre altres procediments per a la realització de criobiòpsies, el tractament de reducció de volum pulmonar endoscòpic i la broncoscòpia rígida per a tractaments de la via aèria.

Galeria d'imatges