Presidència
Memòria democràtica

La Generalitat i Fisabio continuaran amb els treballs d’identificació de les restes trobades en les exhumacions de la Comunitat Valenciana

24/10/2023
La Generalitat i Fisabio continuaran amb els treballs d’identificació de les restes trobades en les exhumacions de la Comunitat Valenciana
  • El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, visita les instal·lacions de Fisabio per a conéixer el projecte d’investigació en la identificació de víctimes de la Guerra Civil
  • José Tárrega avança que les obres del Memorial de Paterna i de l’Institut Valencià de Memòria Democràtica a Alacant “s’estan executant i desenvolupant a bon ritme”

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha destacat que la Generalitat i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) “continuaran amb els treballs d’identificació de les restes trobades després de les exhumacions que s’han fet a la Comunitat Valenciana”, tal com va avançar el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Estes actuacions s’emmarquen en el conveni de col·laboració entre les dos institucions per a la identificació de víctimes de la Guerra Civil.

Tárrega, acompanyat per la directora gerent de la Fundació, Mónica Pont, i la responsable del Servei de Seqüenciació Massiva, Llúcia Martínez, ha fet un recorregut per les instal·lacions de Fisabio on es duen a terme les tasques d’emmagatzematge de mostres i la seua seqüenciació.

José Tárrega s’ha referit a esta col·laboració “com a imprescindible” en la identificació de víctimes que s’han localitzat en les diverses fosses que s’han intervingut en territori valencià, ja que Fisabio “compta amb les ferramentes més avançades per a avançar en els treballs d’anàlisi de mostres i identificació”.

Fisabio utilitza noves tècniques de seqüenciació massiva que analitzen un nombre més gran de marcadors genètics per a aconseguir la identificació. Al seu torn, disposa de personal qualificat i amb alt nivell de coneixement científic en la matèria, la qual cosa obri la possibilitat de millorar la identificació de restes de les víctimes.

El treball conjunt entre la Generalitat, la Universitat de València i Fisabio garantix la creació de protocols d’actuació científica i multidisciplinària que asseguren la col·laboració institucional i una adequada intervenció en les actuacions de localització, exhumació i identificació de persones desaparegudes. Tot això d’acord amb les recomanacions del Consell de Drets Humans de l’ONU.

Memorial de Paterna

En finalitzar la visita, el director general de Transparència i Participació ha parlat també d’altres actuacions en matèria de memòria democràtica de la Generalitat que es troben en fase de desenvolupament. En este sentit, s’ha referit al Memorial de Paterna i ha afirmat que “es tracta d’un projecte les obres del qual s’estan executant i desenvolupant a bon ritme i la fi està prevista en el primer trimestre de 2024”.

Institut Valencià de Memòria Democràtica

Al seu torn, ha esmentat un altre dels grans projectes en matèria de memòria, com ho és la rehabilitació de la futura seu de l’Institut Valencià de Memòria Democràtica que se situarà en l’antic edifici de Sanitat Exterior de l’Autoritat Portuària d’Alacant, “unes obres de remodelació que estan en marxa per a escometre el projecte, la conclusió del qual està prevista durant l’any que ve”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats