Agricultura, Ramaderia i Pesca
Ramaderia

Aguirre reitera la petició de reunió urgent amb el ministre Planas per a abordar la situació greu a la qual s’enfronten els ramaders davant de l’MHE

25/10/2023
  • El titular d'Agricultura recorda que, encara que les competències d'execució corresponguen a les comunitats autònomes, els protocols d'actuació corresponen al Ministeri
  • La Conselleria d'Agricultura ha intensificat els controls per a la identificació de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) en les explotacions de bestiar boví

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha dirigit una nova carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual li reitera la necessitat de convocar una reunió urgent amb les comunitats autònomes per a tractar la greu situació a la qual s’enfronten els ramaders davant de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE), i abordar les possibles mesures a adoptar per a afrontar-la.

Aguirre lamenta la resposta inicial del ministre, que desoïx la seua petició prèvia de convocatòria de reunió del mes de setembre passat, per la qual cosa sol·licita de nou eixa trobada, al·legant que, encara que les competències d’execució corresponguen a les comunitats autònomes, els protocols d’actuació corresponen al Ministeri.

“No s’han d’estendre protocols d’actuació diferents davant d’una mateixa casuística sanitària, és imprescindible tindre un criteri homogeni en tots els territoris afectats”, assenyala esta nova carta, que signen també els consellers de Castella i Lleó, Aragó i Extremadura.

Tant Aguirre com els seus homòlegs sol·liciten urgentment abordar qüestions com les mesures de control de la malaltia, amb especial menció a la bioseguretat i la possibilitat de vacuna preventiva, a més de la possible habilitació d’ajudes directes per part del Ministeri, l’ampliació de les cobertures perquè Agroseguro cobrisca l’MHE, un procediment per a evitar les penalitzacions per baixes i infertilitat, així com tractaments i ajudes per a explotacions cinegètiques.

Finalment, els consellers consideren imprescindible donar resposta i solucions conjuntes, Ministeri-CA, i per això conviden la resta de comunitats autònomes a sumar-se a esta iniciativa.

Més controls

La Conselleria d’Agricultura ha intensificat este mateix mes els controls per a la identificació de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) en les explotacions de bestiar boví.

De fet, el seu personal veterinari està fent visites a les granges amb població de boví i caprí, i recorda als ramaders l’obligatorietat de comunicar als serveis veterinaris qualsevol sospita d’un cas d’MHE en la seua explotació.

Actualment, la situació a la Comunitat Valenciana es troba sota control i només hi ha un nombre reduït de casos positius en granges de la província de Castelló.

Cal recordar que no hi ha cap classe de restricció al consum de productes d’estos animals (carn, llet, pell, etc.), pel fet que l’MHE no és una malaltia que afecte l’ésser humà.