Justícia i Interior
Bous al carrer

Elisa Núñez: “La Comunitat Valenciana és la regió d’Espanya on més festejos taurins se celebren al carrer perquè és el principal atractiu de les festes de molts dels nostres pobles”

26/10/2023
  • Fins ara, en 2023 s’han celebrat festejos de bous al carrer en un total de 260 municipis, concretament 8.480, el 52,4 % dels quals han sigut a la província de Castelló
  • La consellera ha assistit a la Fira d’Onda, on ha explicat que “la cultura popular la decidixen els ciutadans, no els polítics, i el que hem de fer és respectar-la i treballar per a garantir les mesures de seguretat”

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha destacat que “la Comunitat Valenciana és la regió d’Espanya on més festejos taurins se celebren al carrer perquè representen l’ànima i el principal atractiu de les festes de molts dels nostres pobles”.

Fins ara, en 2023 s’han celebrat un total de 8.480 festejos de bous al carrer en 260 municipis a la Comunitat Valenciana. Castelló és la província on més festejos s’han celebrat, concretament 123, que representen el 52,4 % dels autoritzats (4.431).

Elisa Núñez ha assistit a la Fira d’Onda, que se celebra del 20 al 29 d’octubre, i en la qual se solten bous de les millors ramaderies espanyoles. Onda lidera enguany la celebració de festejos de bous al carrer. És el municipi de la Comunitat Valenciana on més s’han autoritzat durant 2023. En concret, s’ha desenvolupat 235 festejos durant 94 dies.

La consellera ha manifestat que “la cultura popular la decidixen els ciutadans, no els polítics, i el que hem de fer és respectar-la i treballar per a garantir les mesures de seguretat”.

En este sentit, Elisa Núñez ha explicat que “des de la Conselleria de Justícia i Interior, com a administració competent en matèria d’espectacles públics, comprovem el compliment de la normativa exigida per a autoritzar estos festejos, amb el mateix rigor que quan s’autoritza un concert, una prova esportiva o una activitat extraordinària festiva”.

La titular de Justícia i Interior ha demanat a l’afició “participar amb prudència, respectant les mesures de seguretat, i que es comporten de manera cívica i amb respecte a l’animal, per a preservar la bona imatge de la festa”.

Elisa Núñez ha agraït la labor que realitzen les penyes taurines i les persones voluntàries perquè esta festa siga possible i se celebre amb les màximes garanties.

A més, la consellera ha explicat que s’ha avançat molt en este aspecte i “el nostre compromís és la total col·laboració amb la Federació de Penyes de Bous al Carrer i amb l’Associació en Defensa de les Tradicions de Bous al Carrer, amb l’objectiu de millorar aspectes relacionats amb la seguretat i garantir la llibertat de celebració d’estos festejos en aquells municipis que ho sol·liciten i en totes les seues modalitats”.

Així mateix, Elisa Núñez no només ha fet referència al valor cultural dels bous al carrer, sinó també al seu “important impacte econòmic”, ja que, segons les dades aportades recentment per la Federació de Penyes Taurines de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, els 8.700 festejos taurins que se celebren de mitjana a l’any en 259 localitats valencianes suposen un impacte econòmic de 300 milions d’euros.

Seguretat en bous al carrer

La seguretat en festejos de bous al carrer té diversos vessants. La regulació es troba en el Decret 31/2015, de 6 de març.

El primer és sobre l’autorització atorgada per la Conselleria de Justícia i Interior. És necessari que s’aporte, juntament amb la sol·licitud, un certificat mèdic, un certificat tècnic de barreres i l’assegurança de responsabilitat civil i d’accidents.

El servei sanitari consta de tres elements:

  • Local permanent condicionat i dotat amb els elements indicats en l’article 21 del Decret
  • Ambulància classe B o C
  • Concert amb hospital per a traslladar els ferits més greus

Quant a les barreres, també són objecte de revisió per part de personal tècnic competent amb antelació suficient (normalment és un arquitecte, enginyer o aparellador), que ha de comprovar solidesa, resistència i seguretat.

També es requerix la participació d’un mínim de 10 persones voluntàries-col·laboradores, perfectament identificades.

El director del festeig (alcalde, regidor o policia local) és el que dirigix i pren les decisions de començar, finalitzar i de qualsevol circumstància sobrevinguda que l’obligue a actuar. Està assistit per un expert taurí (normalment aficionat) i pel personal col·laborador. Estan intercomunicats durant el festeig per a atendre qualsevol incidència.

Abans de començar el festeig s’anuncia que les persones de menys de 16 anys i les persones que no estan en condicions han d’abandonar el recinte, tasca en la qual participa el personal col·laborador i la Policia Local.