Sanitat

El Consell reclama al Govern 926 milions d’euros per a compensar la despesa per l’atenció sanitària a desplaçats d’altres comunitats i estrangers

30/10/2023
  • El deute s’hauria d’haver compensat a través del Fons de Garantia Salarial (FOGA) i el Fons de Cohesió
  • El Govern deu a la Comunitat Valenciana 843,3 milions d’euros per l’atenció a desplaçats d’altres comunitats i 82,7 milions pel col·lectiu estranger

El Ple del Consell ha autoritzat la Conselleria de Sanitat per a reclamar al Govern central 926 milions d’euros per a compensar la despesa derivada de l’atenció sanitària a pacients desplaçats d’altres comunitats autònomes i estrangers.

Este import s’hauria d’haver abonat a través del Fons de Garantia Salarial (FOGA), creat per a compensar l’assistència a pacients desplaçats d’altres comunitats mitjançant RDL 16/2012, i del Fons de Cohesió, que és l’instrument pel qual es compensa la despesa per l’atenció al col·lectiu estranger.

En concret, el Govern deu a la Comunitat Valenciana 843,3 milions d’euros per l’atenció a desplaçats d’altres comunitats i 82,7 milions per l’assistència a pacients estrangers.

Cal assenyalar que la finalitat del FOGA és compensar la despesa que generen determinades comunitats autònomes que, a causa del seu caràcter turístic, atenen més població desplaçada de manera temporal, com és el cas de la Comunitat Valenciana.

Este fet provoca un desequilibri econòmic entre les comunitats autònomes que s’ha de compensar, una cosa que la Comunitat Valenciana està reclamant des de fa anys.

Així, fins a l’entrada en vigor de l’RDL 16/2012, únicament es compensava la despesa derivada de l’assistència sanitària en atenció especialitzada a pacients derivats de manera programada i que compliren amb una sèrie de requisits, via Fons de Cohesió.

Una vegada creat el FOGA en 2012, s’hauria d’haver posat en marxa la compensació econòmica de l’assistència sanitària a la resta de pacients desplaçats entre comunitats, però, en l’actualitat, esta posada en marxa ha sigut molt limitada, la qual cosa suposa un perjuí econòmic per a la Comunitat Valenciana.

De fet, des de 2012 la Comunitat Valenciana deu 23,1 milions d’euros per l’atenció sanitària en Atenció Primària, 721,3 milions per assistències en Atenció Especialitzada i 98,9 milions d’euros per atencions derivades prèviament d’altres comunitats amb caràcter programat.

Així mateix, Sanitat factura l’assistència sanitària als ciutadans estrangers que disposen de targeta sanitària europea o procedents de països amb conveni d’assistència sanitària recíproca.

En este cas, són les comunitats les que facturen l’atenció als pacients estrangers, però els pagaments que realitzen els tercers països per les cures als seus ciutadans es transferixen a través de l’Administració de l’Estat (Institut Nacional de la Seguretat Social i el Ministeri de Sanitat).

Estos pagaments es tramiten a través del Fons de Cohesió i l’import pendent de la Comunitat Valenciana per l’atenció al col·lectiu estranger ascendix a 82,7 milions d’euros.