Justícia i Interior
Halloween

Justícia recomana als locals d’oci extremar les mesures per a previndre incendis durant les festes de Halloween

30/10/2023
  • Com que molts dels locals utilitzen una decoració addicional per a estes dates, s'aconsella usar materials ignífugs i mantindre ben senyalitzats i accessibles els elements d'extinció i les eixides d'evacuació
  • Es recorda als clients que estan prohibides les bengales o els artefactes pirotècnics en interiors i que no s'han d'obstaculitzar les vies d'evacuació, ni conduir vehicles si s'ha consumit alcohol, i guardar degudament el telèfon mòbil per a evitar-ne el furt

La Conselleria de Justícia i Interior, a més de recordar als locals d’oci l’obligació de complir la normativa vigent en matèria de locals i espectacles, recomana extremar les mesures per a previndre incendis durant les festes de Halloween, ja que molts dels locals transformen el seu ambient amb decoracions que poden resultar altament inflamables.

En este sentit, des de la Conselleria s’aconsella evitar la decoració amb materials que puguen ser inflamables i mantindre ben senyalitzats i accessibles tant els elements d’extinció com les eixides d’evacuació. També que davant de qualsevol emergència sempre s’ha de recórrer al telèfon 112 d’Emergències.

D’altra banda, es recorda a la ciutadania que estan prohibides les bengales o els artefactes pirotècnics en interiors, que els clients han de seguir en tot moment les indicacions dels responsables i no han d’obstaculitzar les vies d’evacuació. També es recomana evitar el consum de drogues i l’excés d’alcohol, no conduir vehicles si s’ha consumit alcohol i que es guarde degudament el telèfon mòbil per a evitar-ne el furt.

A més, la Policia de la Generalitat realitzarà diversos serveis especials de control i inspecció durant la nit de Halloween.

Recomanacions als locals d’oci

La Conselleria de Justícia i Interior recorda l’obligació de complir amb la normativa vigent en matèria d’espectacles i locals.

En els locals d’oci que celebren Halloween és fonamental no col·locar elements de decoració ni revestiments que puguen propagar el foc, i cal evitar-ne i la continuïtat. És preferible utilitzar elements decoratius de manera puntual i aïllada, separats dels recorreguts d’evacuació, de les eixides i de qualsevol element productor de calor.

En este sentit, és important que no es tape qualsevol dels elements de protecció contra incendis, tant extintors com ruixadors o la senyalització d’emergència. A més, totes les decoracions s’han de trobar lluny de les portes i les rutes d’evacuació, perquè estiguen sempre localitzades i per a no bloquejar-les en cas que hi haja una urgència.

Els extintors han d’estar situats estratègicament, amb bona visibilitat i ser accessibles. També és recomanable la instal·lació de detectors de fum en estos espais i comprovar que funcionen correctament per a no anul·lar ni retardar l’alarma immediata en cas que hi haja incendi.

Es recorda que la instal·lació elèctrica del local ha de tindre el manteniment fet per empresa autoritzada i disposar d’inspecció favorable en vigor. En les connexions elèctriques, amb l’objectiu de previndre la sobrecàrrega, s’ha d’evitar connectar massa aparells a la xarxa.

Totes les portes d’eixida, d’eixida d’emergència i d’accés, han d’estar practicables i obertes mentre romanga obert l’establiment, i mentre hi haja públic en el recinte.

Les vies d’evacuació del públic estaran lliures d’obstacles, accessibles, operatives, senyalitzades i amb enllumenat d’emergència fins a les eixides a espai exterior segur, i no ha d’haver-hi ni instal·lar-s’hi elements susceptibles de provocar confusió, obstaculitzar o retardar l’evacuació.

Així mateix, no s’ha de superar l’aforament autoritzat en la llicència.