Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Projecte LIFE TECMINE

La Conselleria de Medi Ambient rep l’empresa pública de Corea del Sud K-Eco per a exportar tècniques de restauració mediambiental en àrees mineres

01/11/2023
La Conselleria de Medi Ambient rep l’empresa pública de Corea del Sud K-Eco per a exportar tècniques de restauració mediambiental en àrees mineres
  • El projecte LIFE TECMINE ha posat en pràctica nous models de restauració d’espais afectats per les activitats mineres que són referents en fòrums internacionals com ara la Conferència SERE i el programa europeu LIFE
  • Estos treballs s’han dut a terme en tres concessions mineres del terme municipal d’Ademuz

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori exporta el model de restauració en àrees mineres de l’àmbit mediterrani des de la perspectiva de la sostenibilitat ambiental, tècnica i social.

Així, la Conselleria de Medi Ambient ha rebut l’empresa pública de Corea del Sud Soil and Groundwater Division Korea Environment Corporation (K-Eco), adscrita al Ministeri de Medi Ambient del país. Han volgut conéixer de primera mà el projecte LIFE TECMINE que s’ha dut a terme a Ademuz.

Es tracta d’una restauració prototip d’una antiga explotació minera de caolí al municipi d’Ademuz. El projecte va ser liderat per la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental, a través del Servei d’Ordenació i Gestió Forestal, i els socis van ser el CEAM, la Universitat Complutense, Vaersa i Sibelco minerals. Es pot veure en el web de la Conselleria.

Este projecte ha permés posar en pràctica nous models de restauració d’espais afectats per les activitats mineres que, si bé són molt necessàries, generen un impacte ambiental i social que és necessari mitigar.

Així mateix, l’actuació ha comptat amb experts en restauració ecològica (CEAM i Universitat Complutense de Madrid) i tècnics de la Conselleria i de Vaersa amb experiència àmplia en el tema, que conjuntament han dut a terme una restauració modèlica i referent, com així s’ha reconegut en diversos fòrums internacionals com la passada Conferència SERE i el mateix programa LIFE.

Exemple de col·laboració entre administracions

El director general de Medi Natural, Raúl Mérida, ha destacat que “este projecte ha sigut un exemple també de col·laboració entre l’Administració, la ciència i l’empresa. Un dels objectius del projecte LIFE TECMINE és el de reforçar les relacions entre els diversos actors clau de l’àmbit de la restauració sostenible de mines”.

La participació de prop de 40 organitzacions en les activitats del projecte LIFE TECMINE ha facilitat la trobada, l’intercanvi de coneixement i la coordinació entre si. “Ja hem iniciat noves col·laboracions i línies de treball, perquè considerem que Administració pública, empresa i ciència han de coordinar-se per a aconseguir els estàndards de restauració ecològica vinculada a una mineria sostenible”, ha explicat Mérida.

A més, des de la Conselleria s’ha desenvolupat un itinerari ecològic en la zona amb panells interpretatius i es pot seguir la restauració en Ruta Life Tecmine en Google Maps.

En el web de TECMINE hi ha, també, unes guies didàctiques per a coneixement dels minerals a l’escola en l’àmbit d’Educació Infantil, Primària i Secundària, amb material per a professors i alumnes.

Galeria d'imatges