Justícia i Interior
Administració de Justícia

Justícia abona més de 6,8 milions del quart bimestre de 2023 per les actuacions del torn d'ofici d'advocats i procuradors

31/10/2023
  • El pagament dels honoraris a estos professionals s'ha efectuat dins del termini i la forma previstos per la normativa d'assistència jurídica gratuïta
  • Elisa Núñez reitera el compromís amb la justícia gratuïta, “perquè és un servici públic necessari perquè totes les persones puguen accedir a la justícia en condicions d'igualtat"

La Conselleria de Justícia i Interior ha abonat la quantitat de 6.857.377,45 euros del pagament del quart bimestre de 2023 per les actuacions del torn d'ofici realitzades pel Consell Valencià de Col·legis d'Advocats i del Consell Valencià de Col·legis de Procuradors, dins del termini per al pagament establit per la normativa d'assistència jurídica gratuïta.

Les actuacions pagades pel torn d'ofici al Consell Valencià de Col·legi d'Advocats ascendixen a 6.057.972,58 euros i l'import destinat al Consell Valencià de Procuradors és de 682.676,38 euros. Un total de 110.223,74 euros estan destinats a abonar les actuacions realitzades en els JUSTIPROP i, d'altra banda, les inversions realitzades per la Procura i l'Advocacia ascendixen a 4.135,96 i 2.459,79 euros, respectivament.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha reiterat el compromís del Consell amb la justícia gratuïta, “perquè és un servici públic necessari perquè les persones en una situació especialment vulnerable puguen accedir a la justícia en condicions d'igualtat per a defensar els seus drets i interessos legítims”.

Compliment del pagament en termini i forma

Segons la normativa, establida en l'article 52 del Decret 175/2012, d'assistència jurídica gratuïta, els honoraris pels treballs en el torn d'ofici s'abonen cada dos mesos segons els col·legis de l'Advocacia i de la Procura, certifiquen els servicis prestats a la Generalitat. En este sentit, el pagament actual dels servicis correspon als mesos de juliol i agost.

En concret, el Decret establix que els col·legis expedixen la certificació justificativa de la subvenció, que és remesa als consells autonòmics respectius a la finalització de cada bimestre natural. Després, dins del mes natural següent al de la finalització de cada bimestre, els consells autonòmics de l'advocacia i la procura remeten a la conselleria la certificació rebuda dels col·legis.

I, finalment, la Generalitat transferix als consells autonòmics, dins del mes natural següent al de la presentació de la certificació, l'import de la subvenció que corresponga a cada un dels seus respectius col·legis en funció de les actuacions professionals realitzades i comunicades per aquells. Així, el termini de la transferència de pagament del quart bimestre arriba fins al 31 d'octubre.