Sanitat

L’Hospital Clínic de València supera els 700 implants coclears per a la millora de l’audició dels pacients

01/11/2023
L’Hospital Clínic de València supera els 700 implants coclears per a la millora de l’audició dels pacients
  • L’estiu de l’any 1998 s’implantava el primer dispositiu a un xiquet de 4 anys
  • Des d’aquell moment se n’han implantat un total de 709, a 583 pacients

L’Hospital Clínic de València ha complit 25 anys des que realitzara el primer implant coclear l’any 1998. Des d’aquell moment s’han implantat 709 dispositius a un total de 583 pacients (alguns són implants bilaterals).

En els primers anys, la mitjana anual se situava en 12 implants, xifra que ha anat creixent fins a arribar als 35 anuals en els últims anys.

L’implant coclear és un dispositiu electrònic que millora l’audició en aquells casos de pèrdua auditiva greu i en els que no funcionen els audiòfons. Els implants es poden col·locar de manera unilateral en només un sentit o de manera bilateral, en les dos oïdes.
 
Per a ser persona candidata a un implant coclear el pacient ha de tindre una hipoacúsia de grau sever o profund i, en qualsevol cas, que el seu nivell de comprensió en l’audiometria verbal siga inferior al 50 % (o al 30 % quan la prova es realitza amb soroll de fons). En xiquets, és habitual que s’implanten bilateralment si esta situació ocorre en les dos oïdes, i fins i tot si el problema és unilateral. També s’implanten estos dispositius en pacients amb acúfens de grau sever que no han respost a cap tractament.

La cirurgia per a la implantació del dispositiu consistix en la col·locació d’una guia d’elèctrodes dins de l’oïda interna, estimulant així la primera neurona de la via auditiva. Esta guia d’elèctrodes està unida a un receptor intern que es col·loca sota la musculatura i és el que rep per radiofreqüència la informació del processador extern, encarregat de recollir el so i transformar-lo en corrent elèctric. En arribar al receptor intern es codifica de manera que s’estimulen tots els elèctrodes que estan dins de la còclea.

Tal com ha explicat Jaime Marco, cap del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Clínic, “després de 25 anys d’implants coclears, tant la tècnica com els dispositius han evolucionat de manera important. Ara implantem dispositius més xicotets, més eficaços i fiables, sense a penes avaries”.

“El Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Clínic Universitari de València és l’únic del nostre país que oferix als pacients tots els models d’implants que hi ha en el mercat”, hi ha afegit.

De la mateixa manera, ha destacat la labor docent i investigadora del Servei dins d’este camp. “En estos 25 anys, 40 metges interns residents s’han format en el nostre servei, adquirint i millorant coneixements en el diagnòstic, la indicació, la cirurgia i l’estudi de casos especials”, ha assenyalat.

Galeria d'imatges