Sanitat
Salud Pública

Sanitat posa en marxa una campanya de conscienciació sobre la importància de l’ús del preservatiu com a mesura de protecció enfront de les infeccions de transmissió sexual

03/11/2023
  • La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, alerta de l’increment de casos de VIH, sífilis, gonorrea i clamídia
  • La campanya es desenvoluparà des del 26 de novembre en el transport públic, les xarxes socials i els mitjans de comunicació

La Conselleria de Sanitat posarà en marxa una nova campanya de conscienciació sobre la importància de l’ús del preservatiu com a mesura de protecció contra les infeccions causades per malalties de transmissió sexual. Esta campanya es desenvoluparà des del 26 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, que es commemora l’1 de desembre. La seua difusió se centrarà en el transport públic, les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

Així ho ha anunciat este divendres la directora general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, Ruth Usó, en la 12a edició de l’entrega dels Premis CALCSICOVA, celebrada a la seu del Col·legi de Farmacèutics de València.

Durant la seua intervenció, Usó ha alertat que en els últims anys s’ha produït a la Comunitat Valenciana “un lleuger increment en el nombre de casos de VIH i sífilis, i un augment important de casos d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) com ara gonorrea i clamídia”. “Per això és important apostar per la conscienciació, la prevenció i l’ús del preservatiu”, ha emfatitzat.

En concret, mentre que en 2019 es van registrar 393 casos nous de VIH, l’any passat se’n van comptabilitzar 464. En eixe mateix període també ha augmentat la quantitat de casos nous de sífilis, que han passat de 455 en 2019 a 731 en 2022; gonorrea, de 1.432 a 2.091, i clamídia, de 1.711 a 2.261.

A més, la directora general de Salut Pública ha recordat que la Comunitat Valenciana compta amb un dispositiu assistencial especialitzat en processos transmissibles compost pels centres d’informació i prevenció de la sida (CIPS), “en els quals els professionals especialitzats informen de manera confidencial i anònima qualsevol persona de tot allò que necessite saber sobre la infecció per VIH, la prevenció i la transmissió, així com sobre qualsevol altra infecció de transmissió sexual”, ha explicat.

El personal d’estos centres detalla quines són les mesures preventives que s’han d’adoptar per a evitar la infecció pel VIH, així com el moment més adequat per a realitzar la prova de detecció de la infecció en cas que s’hagen mantingut pràctiques de risc. “Si el resultat revela que s’ha produït la infecció, el personal dels CIPS ajuda a afrontar el moment i oferix a la persona l’accés al nivell d’atenció sanitària que requerix. També informa dels recursos existents —sanitaris, socials, legals, entitats del tercer sector— i oferix consell per a evitar la reinfecció i la infecció d’altres persones”, ha detallat Ruth Usó. També en qualsevol centre de salut, els i les professionals d’Atenció Primària poden oferir informació, realitzar les proves pertinents o derivar la persona al recurs específic més adequat.

Premis CALCSICOVA

La 12a edició de l’entrega dels Premis CALCSICOVA celebrada este divendres ha comptat també amb la participació de la secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat, Asunción Quinzá; el director general d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació, Juan Manuel Beltrán, i el director general de Diversitat, Stephane Soriano.

Estos premis constituïxen un reconeixement a professionals, projectes i organitzacions solidàries que contribuïxen en el propòsit de comunicar, previndre i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH.

Ruth Usó ha volgut valorar la labor de CALCSICOVA, “que treballa per a donar resposta al VIH i a la SIDA i per a previndre de manera adequada la seua transmissió a la societat, erradicar l’estigma i la discriminació de les persones que viuen amb VIH i incidir en les polítiques autonòmiques i estatals per a promoure els canvis socials, legals i administratius que contribuïsquen a millorar les seues condicions de vida”.