Hisenda, Economia i Administració Pública
Ple del Consell

El Consell destina 3 milions d’euros per a compensar els sobrecostos del sector hoteler per la seua participació en el programa Imserso 2022-2023

03/11/2023
El Consell destina 3 milions d’euros per a compensar els sobrecostos del sector hoteler per la seua participació en el programa Imserso 2022-2023
  • El Govern Valencià aprova la Declaració Institucional en Defensa de la Igualtat entre Espanyols
  • S'han presentat recursos contenciosos administratius contra les ordres del Ministeri de Transició Ecològica que retallen el volum d'aigua transvasada des dels embassaments d'Entrepeñas-Buendía
  • L'executiu autonòmic autoritza contractar les obres del nou Centre de Salut Pau II d'Alacant per un import de 12 milions d'euros
  • El Consell dona suport a la labor científica universitària amb 12,5 milions d'euros per a centres d'R+D
  • El Ple dona llum verda al contracte d'obres per valor de 114 milions d'euros per a la fase 1 de la plataforma intermodal en l'Àrea Logística de Sagunt

El Consell ha aprovat este divendres el decret pel qual s’establixen les bases reguladores i la convocatòria per a la concessió d’ajudes directes dirigides a les empreses i persones titulars d’establiments hotelers de la Comunitat Valenciana que han participat en el Programa de turisme de l’Imserso 2022-2023, fins a l’import global màxim de 3 milions d’euros.

“Es tracta de compensar els sobrecostos generats per les restriccions en els mòduls d’este programa que estava tenint el sector a la Comunitat Valenciana i ajudar-los a suportar la situació d’alguna manera”, ha explicat la consellera i portaveu de la Generalitat, Ruth Merino.

En este sentit, Turisme Comunitat Valenciana concedirà estes aportacions per a complementar el preu percebut per les habitacions ocupades per este programa. La quantia de les ajudes ascendix a un import de 5,63 euros per dia i habitació efectivament ocupada per l’Imserso, de l’1 de gener al 30 de juny de 2023.

D’altra banda, junt amb Ruth Merino, ha comparegut la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, per a informar sobre la situació de l’incendi que està afectant Montitxelvo i diverses localitats de les comarques de la Vall d’Albaida, la Safor i el Comtat.

Així, Núñez ha mostrat el suport del Consell a totes les persones afectades i ha agraït el treball al personal de diversos cossos i serveis que està mobilitzat des d’este dijous.

Declaració institucional per la igualtat entre espanyols

En la seua compareixença després de la reunió del Govern Valencià, la portaveu del Consell ha procedit a la lectura de la Declaració Institucional en Defensa de la Igualtat entre Espanyols, aprovada per l’executiu autonòmic.

En este sentit, el Consell ha mostrat “el seu rebuig ferm i enèrgic a la intenció d’acordar una llei d’amnistia per als polítics escapats i condemnats pels intents secessionistes ocorreguts a Catalunya”, i ha al·ludit a la responsabilitat i la dignitat dels diputats i senadors que representen en les Corts Generals la Comunitat Valenciana per a votar en contra d’este atac al pluralisme polític, la unitat, la igualtat i la justícia a Espanya, i que lliurement decidisquen com exercir el seu vot.

D’altra banda, ha declarat que aquells diputats que voten a favor d’una llei d’amnistia seran responsables d’una inaudita ruptura dels valors bàsics constitucionals i ha manifestat la necessitat que els òrgans de govern de les Corts Generals rebutgen la tramitació de la Llei d’amnistia, per ser contrària a la unitat d’Espanya, la igualtat de tots els espanyols, la nostra democràcia, la Constitució i l’estat de dret.

Finalment, el Govern Valencià ha decidit traslladar immediatament este acord als òrgans de presidència del Congrés dels Diputats i del Senat.

Recursos contra ordres ministerials

En la roda de premsa posterior al Ple també ha intervingut la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, que ha informat sobre “els quatre recursos contenciosos administratius presentats davant de l’Audiència Nacional contra les ordres ministerials del Ministeri de Transició Ecològica, que, de juny a setembre, han retallat injustament el volum d’aigua transvasada de 20 hm3 a 15 hm3 cada mes, des dels embassaments d’Entrepeñas-Buendía, a través de l’aqüeducte Tajo-Segura”.

“A més —ha avançat—, de la mateixa manera, recorrerem també contra l’Ordre del 30 d’octubre que torna a fer una retallada de 20 hm3 a 18 hm3”, i ha explicat que les propostes tècniques de la Comissió Central d’Explotació “avalaven el transvasament de 20 hm3, i va ser el Ministeri, de manera totalment arbitrària i discrecional, que va optar per retallar estos transvasaments fins als 15 hm³”.

Per a Salomé Pradas, “són unes retallades no només injustes i ideològiques contra la nostra terra, sinó que estan mancades de motivació i es decidixen d’esquena a la Generalitat, situant-nos en una posició d’indefensió, però, a diferència del Botànic, hem desplegat i continuarem desplegant al màxim la nostra acció jurídica enfront de les retallades injustificades del transvasament Tajo-Segura escomeses pel Govern d’Espanya”.

Així mateix, la consellera ha assenyalat que, en relació amb el reial decret pel qual s’aprova la revisió del pla hidrològic de la demarcació hidrogràfica del Tajo, la Conselleria està coordinant l’acció judicial amb els governs autonòmics de Múrcia i Andalusia i la Diputació d’Alacant.

Segons ha recordat la consellera, “el president Carlos Mazón, des del primer dia, es va comprometre a defendre cada gota d’aigua per a esta terra, i hui podem dir que estem complint amb eixe compromís”.

Centre de Salut Pau II d’Alacant

En matèria sanitària, l’executiu autonòmic ha autoritzat la contractació de les obres de construcció del nou centre de salut Pau II, adscrit al Departament de Salut d’Alacant- Hospital General.

El pressupost màxim de licitació de les obres de construcció ascendix a 12,1 milions d’euros sense IVA, amb la possibilitat de variar-lo un 20 %, de manera que el valor estimat del contracte pot assolir els 14,5 milions d’euros.

Este nou centre sanitari tindrà una superfície total de 5.500 metres quadrats i amb la seua posada en marxa es podrà oferir una millora de l’atenció a una població assignada de prop de 16.600 persones.

Suport a la labor científica de les universitats

La Generalitat ha mostrat el seu suport a la labor científica de les universitats valencianes a través de la subscripció de tres convenis de col·laboració amb la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Jaume I de Castelló, per un import global de 12,5 milions d’euros, que es destinaran a la construcció i el manteniment d’edificis i infraestructures dedicats a la investigació.

L’acord amb la UV, dotat amb més de 5 milions d’euros, servirà per a secundar tant la construcció del nou centre d’innovació com la d’un edifici per a grups d’investigació al campus de Tarongers; el conveni amb la UPV, també amb una aportació de 5 milions d’euros, finançarà la construcció del nou Edifici 5L amb instituts d’investigació en enginyeria química, i, finalment, el document subscrit amb l’UJI, amb una subvenció de 2,5 milions d’euros, es destinarà a la construcció del nou Centre d’Experimentació per a Instituts i Grups d’Excel·lència, que albergarà diversos instituts d’investigació en els àmbits dels materials avançats i les tecnologies de la imatge.

Obres de la fase 1 de l’Àrea Logística de Sagunt

En l’àmbit de les infraestructures, el Consell ha autoritzat la contractació de les obres de la fase 1 de la plataforma intermodal en l’Àrea Logística de Sagunt, Parc Sagunt II, així com el projecte de construcció de la urbanització interior, amb un pressupost de despesa màxima per al contracte, IVA inclòs, de 114.337.474,69 euros.

L’autorització de la contractació d’estes obres s’engloba en el conveni aprovat pel Consell el 25 d’octubre passat amb Espais Econòmics Empresarials (EEE) per al disseny, la construcció i la posada en funcionament de la Plataforma Intermodal de Sagunt, que consistix en una infraestructura de transport i logística situada en la parcel·la TU de 688.000 metres quadrats dins de l’àrea delimitada en el Pla especial d’ordenació de l’Àrea Logística de Sagunt (PE).

40 milions per a innovació administrativa

D’altra banda, el Consell ha autoritzat la contractació centralitzada d’obres de cablejat de xarxes de comunicacions per a dotar de connectivitat d’alta velocitat les seus de les entitats vinculades a la Central de Compres de la Generalitat, mitjançant l’establiment d’un sistema dinàmic d’adquisició (SDA) en els immobles i les dependències de l’Administració de la Generalitat, el seu sector públic instrumental i les entitats adherides.

L’SDA tindrà un termini de vigència de 3 anys i el seu valor estimat ascendix a 40 milions d’euros, IVA exclòs.

“Amb estes infraestructures de xarxa responem a la necessitat d’incorporar les TIC a tots els processos de l’Administració per a innovar en la seua gestió i oferir, al mateix temps, serveis públics de qualitat”, ha puntualitzat la portaveu del Govern Valencià.

Nomenaments

Quant als nomenaments d’alts càrrecs, la portaveu de l’executiu valencià ha informat que el Consell ha nomenat Bàrbara Congost Mirón com a directora general de Persones amb Discapacitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats