Justícia i Interior
Presupuestos 2024

Elisa Núñez: “Els pressupostos s’han elaborat seguint els principis de respecte als que paguen impostos, la coherència amb les necessitats reals dels ciutadans i l’anàlisi crítica de les partides existents per a eliminar despesa supèrflua”

06/11/2023
Elisa Núñez: “Els pressupostos s’han elaborat seguint els principis de respecte als que paguen impostos, la coherència amb les necessitats reals ...
  •  Justícia impulsa les oficines d'atenció a totes les víctimes, les infraestructures judicials i una nova estratègia combinada de prevenció i extinció d'incendis
  • El pressupost de la Conselleria de Justícia i Interior per a 2024 és de 760,79 milions, un 2,9 % més que l'any anterior, i “establix les bases d'una gestió diferent, basada en el tractament eficient i responsable dels diners públics”
  • S'amplia un 8,5 % la inversió en el personal de l'Administració de Justícia i es crearan nous llocs estructurals als jutjats
  • “Aportarem estabilitat, professionalització i solucions audaces que facen que revertisca la situació penosa i endiablada que ha deixat el Botànic en la lluita contra els incendis, la seguretat dels valencians i la resposta a les emergències”, assenyala Elisa Núñez

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha destacat que “els pressupostos de la Conselleria de Justícia i Interior s’han elaborat seguint els principis de respecte a tots els que paguen impostos amb el seu treball i esforç, la coherència amb les necessitats reals dels ciutadans i l’anàlisi crítica de les partides existents per a eliminar despesa supèrflua”.

En este sentit, la titular de Justícia i Interior ha anunciat per a 2024 “uns pressupostos que establixen les bases d’una gestió responsable, basada en el tractament eficient dels diners públics per a atendre les necessitats reals d’alacantins, castellonencs i valencians”.

Elisa Núñez, que ha comparegut en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, ha explicat que el pressupost de la Conselleria de Justícia i Interior per a 2024 és de 760,79 milions, un 2,9 % més que l’any anterior.

La consellera ha destacat que les nostres prioritats són “un servei públic de justícia més àgil i eficient per als ciutadans, amb millors infraestructures i professionals més ben retribuïts, i garantir una atenció a totes les víctimes de delicte, amb independència de qui siga el seu agressor”.

Per a este govern la Justícia ha de ser independent, ràpida, de qualitat i igual per a tots, “cosa que queda impugnada amb l’amnistia que executarà el Govern de Pedro Sánchez”.

I en la lluita contra els incendis, la seguretat dels valencians i la resposta a les emergències, hi aportarem “estabilitat, professionalització i solucions audaces que facen que la situació penosa i endiablada que ha deixat el Botànic en matèria d’emergències revertisca”.

Elisa Núñez ha explicat que “darrere de les xifres hi ha persones, com ara pagaments a advocats i a procuradors que materialitzen el dret de tots sense excepció a una justícia gratuïta, millors formacions perquè forces i cossos de seguretat o bombers ens protegisquen millor a tots, o rehabilitacions, reparacions de goteres o aires condicionats perquè els professionals de la Justícia treballen amb dignitat”.

Justícia

El pressupost en l’àrea de Justícia per a 2024 augmenta un 9,3 % respecte a l’any anterior, fins a un total de 460,2 milions.

En matèria de personal s’amplia la inversió un 8,5 %, fins a 294,75 milions d’euros amb els objectius de posar fi a la precarietat dels treballadors i donar estabilitat al personal mitjançant la creació de nous llocs estructurals en els jutjats que més ho necessiten, començant pels jutjats mixtos dels partits judicials més xicotets, l’ampliació de plantilles en òrgans judicials o fiscalies, i la dotació dels plans de reforç ordinaris.

També es plantejarà un pacte de legislatura amb els representants dels treballadors “que puga garantir i donar seguretat a les millores laborals, que suplisca la inactivitat negligent del Govern de Sánchez, que nega als funcionaris de Justícia la regulació del complement de carrera professional”.

S’augmenten un 11,26 %, fins als 63,47 milions d’euros, les partides per a compra de béns i despeses de funcionament amb la finalitat d’anar posant fi a la precarietat també d’infraestructures, en la qual es troben moltes seus judicials.

S’assigna una inversió de 96,32 milions, un increment del 31,23 %, a millorar les infraestructures judicials.

Està previst construir noves seus a Alzira, Llíria, Sagunt, Torrent, Xàtiva i Villena; la Ciutat de la Justícia d’Alacant; la nova seu del Tribunal de Marca Comunitària, també a Alacant, i un nou edifici satèl·lit per a la Ciutat de la Justícia de València.

Quant a l’ampliació i la reforma, està previst actuar en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana; a Ontinyent, Dénia, Orihuela, Torrevieja, i en l’ampliació dels jutjats de Nules. De la mateixa manera, s’adequarà el nou Arxiu General d’Alacant, i s’han previst quasi 3,5 milions d’euros per a atendre els pagaments finals del nou edifici judicial de Gandia.

Atenció a les víctimes i accés a la justícia

Un dels grans objectius és protegir totes les víctimes de delictes, hòmens i dones, de totes les formes de violència, siga qui siga el seu agressor i siga com siga el delicte. Es destinaran recursos perquè els ciutadans coneguen que també és competència de les 37 oficines de víctimes lluitar contra problemes en temes tan importants com l’assetjament escolar, l’assetjament laboral o la violència de fills a pares.

S’incrementa quasi un 30 % el capítol per al funcionament correcte de les 37 oficines d’assistència a les víctimes del delicte i de les tres oficines de denúncies, destinats a accions formatives per a l’especialització del personal i per a sostindre els serveis d’atenció telefònica i de trasllats de víctimes.

Per a 2024, es destina un pressupost de 74,5 milions. Es preveu la reclassificació i la millora de llocs d’atenció directa, i se sol·licitarà la creació de nous llocs en estes oficines.

El gruix del programa d’atenció a les víctimes i accés a la justícia es troba en el capítol de subvencions, amb quasi 60 milions d’euros, que manté totes les línies de subvenció a entitats de defensa de les víctimes del terrorisme i les indemnitzacions a estes víctimes.

Així mateix, es destinen 57,53 milions als consells valencians dels col·legis d’advocats i de procuradors distribuïts en diverses subvencions, per a abonar-los els seus serveis d’assistència jurídica gratuïta.

Per la seua banda, la inversió en mediació arriba als 1,6 milions d’euros en subvencions i convenis a diverses entitats públiques, entre les quals els ajuntaments a través del servei Mediaprop.

Seguretat i Emergències

Per a 2024 es destinen 176 milions a Interior, Seguretat i Emergències. En l’àmbit d’Interior i Seguretat es negociarà un conveni just amb el Ministeri de l’Interior i la Direcció General de Policia, per a garantir que la Unitat Adscrita de la Policia Nacional estiga adequadament dotada de mitjans i de personal, ja que el conveni va caducar fa més d’un any, així com un acord amb Fira València per a situar-hi la Policia de la Generalitat, amb millors condicions, millors instal·lacions i més benestar dels seus integrants.

En l’IVASPE, el pressupost del qual augmenta un 51,74 %, s’impulsarà l’elaboració d’un reglament per a este institut i convenis de col·laboració amb diversos ajuntaments per a impartir formació, a més d’abonar el deute que este institut arrossega amb el professorat dels anys del Botànic.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències rep 113 milions per a Emergències, Protecció Civil i Extinció d’Incendis.

Es garantirà un funcionament excel·lent del telèfon 1-1-2, incorporant nous avanços tecnològics, i es mantenen les ajudes per als consorcis provincials de bombers i els encàrrecs forestals, assegurances i material d’agrupacions i associacions de protecció civil, i per a plans d’emergència.

En matèria d’extinció d’incendis, a més del servei d’helicòpters i avions, s’impulsaran helicòpters de coordinació, rescat i transport sanitari; cremes prescrites com a instrument de gestió forestal, i la formació del personal de gestió forestal i del Servei de Bombers Forestals fent ús de foc tècnic.

A més, continuaran els treballs per a una futura llei de coordinació integral d’emergències i protecció civil per a la Comunitat Valenciana. S’inclouen 57 milions per al finançament a l’SGISE, empresa pública de bombers forestals “que es gestionarà amb rigor, amb responsabilitat, dient la veritat als treballadors i complint amb tots els tràmits perquè l’actuació d’SGISE siga segons la legalitat”.

En este sentit, la consellera de Justícia i Interior ha explicat que “els 187 bombers de curta duració no s’han pogut renovar enguany perquè el Govern anterior no va deixar fons, no s’havia demanat permís a Hisenda per a fer esta renovació, ni hi havia massa salarial aprovada. En els pressupostos del Botànic figuraven 9 milions destinats a la Unitat Valenciana d’Emergències, l’UVE, que només podien utilitzar-se si l’empresa tenia un pla estratègic o un conveni col·lectiu aprovat, que en cinc anys no es van aprovar i es retornaven a Hisenda”.

Es dotarà este servei públic essencial d’una estratègia i d’un futur i es posarà en marxa la millora de diversos parcs i l’inici dels processos per a l’adquisició d’autobombes, que renoven un parc molt envellit.

Prevenció d’incendis

La Direcció General de Prevenció d’Incendis, amb 36,7 milions d’euros, es torna a incorporar, juntament amb l’extinció, a la Conselleria de Justícia i Interior per a substituir la visió compartimentada de prevenció i extinció, que fins ara mantenia el Botànic, per una gestió integral del territori, una gestió del foc que mantinga els esforços de la inversió en el medi rural.

Entre les seues nombroses actuacions es troben la construcció i el manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals, amb línies d’ajudes de les quals poden ser beneficiaris aquells ajuntaments que tinguen sòl forestal en el seu territori, així com els titulars d’explotacions ramaderes que controlen la vegetació en zones estratègiques de prevenció d’incendis.

En este sentit, es destinen 5,4 milions per a actuacions de millora i conservació del medi i de prevenció de danys forestals amb cofinançament FEADER i PEPAC, i 8 milions d’euros al Fons Estratègic Municipal perquè els municipis puguen invertir en infraestructures per a la prevenció d’incendis i la gestió forestal.

Galeria d'imatges