Sanitat
Safest

L’Hospital La Fe participa en un projecte europeu per a optimitzar la seguretat en les intervencions quirúrgiques

11/11/2023
L’Hospital La Fe participa en un projecte europeu per a optimitzar la seguretat en les intervencions quirúrgiques
  • El pla de treball dura quatre anys i té en compte les vivències dels pacients
  • La Fe és un dels dos hospitals espanyols, i dels deu europeus, que participa en el projecte

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València és un dels dos hospitals espanyols, i dels deu europeus, que participa en el projecte Safest, l’objectiu del qual és optimitzar la seguretat del pacient abans, durant i després de la cirurgia, la qual cosa es coneix en termes mèdics com a ‘seguretat perioperatòria’.

El pla de treball s’estructura en quatre anys i és finançat en el marc de l’acció Investigació i Innovació de la Unió Europea Horizon Europe. El pressupost que té ronda els cinc milions d’euros i la coordinació és de la fundació espanyola Avedis Donabedian per a la millora de la qualitat assistencial.

El projecte, segons s’ha explicat durant una jornada informativa, comprén tots els nivells assistencials, des de l’Atenció Primària fins a l’Hospitalària i, després de l’alta quirúrgica, de nou Primària. A més, inclou totes les especialitats mèdiques i els actors, com ara el personal facultatiu de medicina interna, cirurgia, anestèsia i reanimació; metges/esses residents; infermeria; personal tècnic de cures auxiliars d’infermeria, o d’informàtica, entre altres.

El grup de treball de l’Hospital La Fe el lidera Paula Pérez Caballero i es vehicula a través del Sistema Espanyol de Notificació en Seguretat en Anestèsia i Reanimació, Sensar.

La col·laboració de l’Hospital La Fe consistix, en una primera fase, a avaluar el seu actual sistema de seguretat perioperatòria i comparar-lo amb les 101 recomanacions basades en evidències científiques que les entitats acadèmiques, sanitàries i de gestió de qualitat que participen en Safest han consensuat després d’avaluar més de 4.500 mesures contingudes en més de 200 guies.

La següent etapa del projecte europeu implica adoptar, completar o reforçar les indicacions per a optimitzar la seguretat perioperatòria. “És una iniciativa transversal i multidisciplinària que s’alinea amb la nostra màxima de ser reconeguts com una de les millors organitzacions de salut”, ha insistit la directora mèdica de l’Hospital La Fe, Asunción Perales.

En totes les fases del projecte, els i les pacients són escoltats, ja que l’apoderament de la ciutadania i la seua participació, a través d’una mostra estadísticament representativa, és una de les singularitats de Safest.

Un centenar d’hospitals europeus

L’objectiu últim del projecte europeu és identificar i acordar un conjunt unificat de pràctiques perioperatòries basades en l’evidència, així com promoure’n la implementació, inicialment en els deu hospitals que participen en el projecte i, més avant, en cent centres de tot Europa.

L’aplicació d’este decàleg de seguretat perioperatòria, en paraules dels coordinadors a Espanya del projecte, Daniel Arnal i la directora de l’Àrea de Simulació Clínica de La Fe, Eva Romero, busca reduir en 18 mesos un 8 % els esdeveniments adversos relacionats amb procediments quirúrgics.

En última instància Safest proveirà els sistemes sanitaris de guies professionals en diversos idiomes per a l’atenció quirúrgica centrada en el pacient, una plataforma en línia d’autoavaluació, una xarxa col·laborativa internacional, materials de capacitació per als equips professionals i documentació divulgativa per a la ciutadania.

Galeria d'imatges