Hisenda, Economia i Administració Pública

Merino: “Ara més que mai les empreses tindran l’oportunitat d’instal·lar-se, crear riquesa i sentir-se ben acollides a la Comunitat”

10/11/2023
Merino: “Ara més que mai les empreses tindran l’oportunitat d’instal·lar-se, crear riquesa i sentir-se ben acollides a la Comunitat”
  • La consellera d'Hisenda destaca la “desescalada fiscal” i l'“agilització” com a claus perquè “les empreses se senten ben acollides i amb les portes obertes”
  • Subratlla que la Generalitat “pretén solucionar el problema del finançament on toca i com toca, no en comissions bilaterals”
  • Informa que la Generalitat ha realitzat un requeriment previ perquè el Govern compense la Comunitat per la baixada de l'IVA i la suspensió de l'impost especial sobre l'electricitat

“Ara més que mai les empreses tindran l’oportunitat d’instal·lar-se, crear riquesa i sentir-se ben acollides a la Comunitat”. Així s’ha manifestat la consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu valencià d’este divendres.

“Este Govern ha deixat clar des del primer dia que estem treballant i la nostra acció va en el sentit de fer una Comunitat atractiva per a la inversió”, ha declarat Merino, que ha assegurat que en els últims anys “ja han sigut diverses les empreses que han decidit traslladar-se a la Comunitat Valenciana dins de l’exercici de la seua llibertat”.

En este sentit, la consellera ha destacat que la Comunitat “té un grandíssim potencial i nosaltres som ací per a impulsar-lo i per a fer que cada vegada més empreses, més professionals i la gent en general s’hi vullguen instal·lar. Estem segurs que tindran un lloc on se sentiran acollits”.

“Si el Govern d’Espanya, en el seu afany per intervindre-hi i per acontentar sempre els mateixos, realitza alguna gestió per la qual ens sentim afrontats en este aspecte, ens tindrà davant”, ha conclòs Merino.

Solució al finançament “on toca i com toca”

A més, respecte a l’acceptació per part del PSOE d’obrir amb Catalunya un “diàleg singular” sobre el finançament, Ruth Merino ha sentenciat que el Govern Valencià “no entrarà en cap transacció entre drets o valors constitucionals a canvi de diners, privilegis, independència i amnistia, com fan uns altres”. A més, ha assenyalat la possible “aparença d’inconstitucionalitat” respecte de la “quota basca a la catalana”.

“Nosaltres, el que volem és solucionar el problema del finançament on toca i com toca, no en comissions bilaterals, no amb acords solament amb u, sinó on toca”, ha emfatitzat Merino.

“Ara bé -ha prosseguit la màxima responsable dels comptes autonòmics-, respecte a qualsevol prebenda, benefici o compensació de totes les que s’estan remenant en els últims dies solament, en principi, per a uns, serem els primers a reivindicar el mateix, o més, per a la Comunitat Valenciana, perquè esta comunitat sí que està infrafinançada des de fa molts anys”.

Requeriment per a compensar l’IVA de l’electricitat

Així mateix, Ruth Merino ha explicat durant la seua compareixença que la Generalitat “ha realitzat un requeriment previ perquè el Govern compense la nostra Comunitat per la decisió d’abaixar l’IVA i suspendre l’impost especial sobre l’electricitat, que hem deixat d’ingressar, perquè amb estes rebaixes d’impostos, les que han perdut la recaptació han sigut les comunitats”.

La consellera d’Hisenda, que ha indicat que hi ha una previsió d’ingressos de 463,72 milions d’euros en els Pressupostos de la Generalitat per a 2024 per a compensar esta baixada d’impostos del Govern, ha assenyalat que la ministra d’Hisenda va dir públicament “que es compensaria esta pèrdua de recaptació. No obstant això, el que han fet ha sigut compensar-se ells, perquè a canvi han posat en marxa uns impostos com el de grans fortunes, la recaptació del qual és per al Govern i no per a les autonomies”.

“Per això -ha prosseguit la consellera-, si no s’atén el nostre requeriment, farem els passos següents per a aconseguir que eixos ingressos arriben a les arques de la Comunitat Valenciana, que és on haurien d’estar”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellera y portavoz del Consell, Ruth Merino