Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Consell aprova un conveni amb l'Autoritat Portuària d'Alacant per a la cessió de les antigues naus d'Amaro i crear un centre tecnològic

14/11/2023
  • És el primer pas per a crear un espai orientat a la formació en innovació i desenvolupament de tecnologies relacionades amb la intel·ligència artificial
  • La llicència es disposa per a 30 anys, prorrogables cinc anys més

El Consell ha autoritzat un conveni entre la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i l'Autoritat Portuària d'Alacant per a habilitar la posada a disposició per part de l'Autoritat Portuària a favor de la Conselleria de l'espai identificat com a parcel·la P-10 en el qual se situava l'empresa Amaro González.

L'objectiu és atorgar-li un ús com a espai formatiu en innovació, competències digitals i tecnologies entorn de la intel·ligència artificial, living labs i demostradors de continguts digitals al servei de les pimes i de la comunitat investigadora; així com a centre d'assessorament en el desenvolupament d'aplicacions entorn de tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial, blockchain, big data, Internet de les coses o 5G, entre altres.

El projecte pretén recuperar l'espai abandonat, de més de 5.000 metres quadrats, en una zona pròxima a la ciutat i oferir, així, un enclavament dirigit a investigadors i investigadores perquè puguen emprar-lo per a formar-se, experimentar i assessorar-se en tecnologies innovadores.

L'ocupació de les instal·lacions s'efectuarà per un període de 30 anys, prorrogables per cinc anys, mentre la Conselleria continue mantenint la necessitat, sempre que l'ús d'estes siga l'estipulat en el conveni i siga compatible amb la normal explotació portuària.

La Conselleria abonarà l'import corresponent a la taxa per ocupació privativa del domini públic portuari. La taxa anual que cal pagar per a 2023 serà de 61.324 euros (no s'inclouen les despeses de rehabilitació ni construcció).

Es preveu que el total siga de 2.146.340 euros, sense comptar amb les actualitzacions previstes pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. A canvi, l'autoritat portuària concedirà al Consell la parcel·la P-10 de 4.623 metres quadrats, més 780 metres quadrats del carrer d'accés.

Este projecte també és susceptible de percebre el finançament de la Unió Europea (Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – Fons Feder).

El projecte se sumarà a l'edifici que Districte Digital té al Moll 5 del Port d'Alacant, al costat de Panoramis, que ja constituïx un clúster d'empreses innovadores.