Sanitat

Sanitat duplicarà el nombre de persones que es beneficiaran de mesuradors de glucosa en 2024

14/11/2023
Sanitat duplicarà el nombre de persones que es beneficiaran de mesuradors de glucosa en 2024
  • Enguany més de 16.000 persones amb diabetis tipus 1 i tipus 2 s'han beneficiat dels mesuradors de glucosa, la qual cosa ha suposat una inversió de 25 milions d'euros
  • En un any, més de 30.000 persones milloraran la seua qualitat de vida amb estos dispositius
  • Actualment, hi ha prop de 450.000 persones amb diabetis a la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat duplicarà el nombre de persones que es beneficiaran dels monitors de glucosa l’any que ve. Actualment hi ha un total de 16.640 persones portadores d’este dispositiu i en 2024 seran més de 30.000 persones.

D’esta manera, està previst completar esta prestació a la resta de persones amb diabetis mellitus tipus 2 incloses en la indicació, és a dir, per a aquells que necessiten múltiples dosis de diversos tipus d’insulina, d’acció lenta i acció més ràpida, per a millorar la seua qualitat de vida i el control de la seua malaltia.

En concret, el sistema de monitoratge de glucosa en pacients amb diabetis tipus 2 com a alternativa a les tires reactives de glucosa està indicat per a aquells que fan teràpia intensiva amb insulina (múltiples dosis diàries o amb bomba d’insulina) i requerixen almenys sis puncions digitals al dia per a l’automonitoratge de la glucosa en sang.

Durant 2023, s’ha prioritzat la indicació d’este sistema de monitoratge de glucosa a determinats grups de persones amb diabetis mellitus tipus 2, i al llarg de 2024 està previst completar esta prestació a la resta de persones amb diabetis tipus 2 en les quals estiga indicat.

Més de 16.000 persones

En este sentit, cal recordar que la Conselleria de Sanitat ha sigut pionera a finançar esta classe de dispositius per a pacients amb diabetis (els dispositius continus de glucosa en temps real i els dispositius de monitoratge flaix per a persones amb diabetis tipus 1).

Enguany s’han beneficiat un total de 16.640 persones, incloent-hi persones amb diabetis tipus 1 i algunes amb diabetis tipus 2, la qual cosa ha suposat una inversió de quasi 25 milions d’euros en el finançament de 326.482 dispositius (monitors continus de glucosa i mesuradors flaix) entre els mesos de gener i octubre.

Estes dades s’han donat a conéixer coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Diabetis, el dia 14 de novembre.

Atenció Primària

Així mateix, i per a afavorir la continuïtat assistencial, s’està formant el personal d’infermeria i facultatiu d’Atenció Primària, a través dels comités de diabetis departamentals, en el maneig i la interpretació de les dades d’estos monitors continus de glucosa.

A més del finançament d’esta mena de dispositius, Sanitat ha dut a terme una altra classe de mesures per a optimitzar el control de la diabetis i fomentar la integració entre l’atenció primària i l’hospitalària, així com la coordinació entre departaments de salut, com ara la creació de comités de diabetis departamentals i la comissió supradepartamental.

Prop de 450.000 persones

A la Comunitat Valenciana hi ha 448.270 persones amb diabetis tipus 1 i tipus 2. Cada any hi ha entre 7.000 i 10.000 casos nous de persones amb esta patologia.

L’increment de casos nous és progressiu. Són persones amb un risc de complicacions a llarg termini (problemes en la visió, renals, circulatoris, en les extremitats o en el cervell). També influïx la predisposició familiar i s’ha d’estar especialment atent si algun familiar és o ha sigut diabètic.

Cal tindre en compte que molts d’estos casos es podrien haver evitat amb una bona alimentació i un programa d’activitat física.

En concret, els especialistes aconsellen evitar menjars rics en greixos, aliments processats i amb hidrats de carboni d’absorció ràpida i begudes ensucrades. Així mateix, s’ha d’evitar el sedentarisme i practicar exercici físic regularment.

Galeria d'imatges