Agricultura, Ramaderia i Pesca
Apicultura

Agricultura convoca ajudes per import de 646.750 euros per a compensar els apicultors per la pèrdua d’ingressos derivada de la sequera

15/11/2023
Agricultura convoca ajudes per import de 646.750 euros per a compensar els apicultors per la pèrdua d’ingressos derivada de la sequera
  • Els afectats poden sol·licitar el pagament en funció del nombre de bucs, fins a un màxim de 2.200 euros per apicultor
  • El conflicte bèl·lic a Ucraïna ha agreujat la situació econòmica del sector, que ja està patint les condicions climàtiques

La conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha convocat ajudes directes per un import total de 646.750 euros per a compensar els apicultors valencians per la situació climàtica de sequera i les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Es tracta d’una mesura extraordinària de suport al sector, consistent en un únic pagament en funció del nombre de bucs, destinada a compensar els titulars d’explotacions apícoles per la pèrdua d’ingressos derivada de la disminució de la producció per la falta de pol·linització i l’increment dels inputs.

Poden sol·licitar les ajudes els apicultors que siguen titulars d’explotacions inscrites en el Registre general d’explotacions ramaderes (REGA) amb el tipus d’explotació transhumant com a sistema productiu, o que tinguen un cens mínim de 150 bucs.

L’ajuda s’atorga per titular segons les quanties màximes per beneficiari següents, atesa la grandària de l’explotació: de 150 a 450 bucs: 825 euros; de 451 a 1.000 bucs: 1.650 euros, i per damunt dels 1.001 bucs: 2.200 euros.

Els interessats tenen un termini de 10 dies hàbils a comptar de l’endemà de la publicació de l’extracte de la convocatòria en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’, que es pot consultar en el següent enllaç del DOGV.

La base reguladora de les ajudes és el Reial decret llei 4/2023, d’11 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents en matèria agrària i d’aigües en resposta a la sequera i a l’agreujament de les condicions del sector primari derivat del conflicte bèl·lic a Ucraïna i de les condicions climatològiques, entre altres.

Baix rendiment per buc

La situació de sequera i el conflicte bèl·lic a Ucraïna han agreujat la situació per la qual passava ja l’apicultura al llarg dels últims anys, caracteritzada per la problemàtica multifactorial que hi ha pels baixos índexs de rendiment registrats per buc.

Els nivells de producció seguixen estancats o fins i tot en disminució respecte a anys anteriors. Això es deu principalment a factors sanitaris, com ara la varroosi o a l’efecte d’una meteorologia canviant, amb períodes de sequera i elevades temperatures, o de pluges torrencials, que provoquen una falta d’aliment per a les abelles, amb la conseqüent disminució de la producció dels bucs.

A estos problemes productius se suma un fort desequilibri per l’entrada a Espanya de gran quantitat de mel importada de tercers països a preus reduïts, per la qual cosa des de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca s’insta el Ministeri d’Agricultura que reforce els controls.

Galeria d'imatges