Justícia i Interior
Bous al carrer

Elisa Núñez planteja estudiar la introducció de canvis en el reglament de bous al carrer per a millorar la seguretat dels festejos i les condicions dels animals respecte a la calor

15/11/2023
Elisa Núñez planteja estudiar la introducció de canvis en el reglament de bous al carrer per a millorar la seguretat dels festejos i les ...
  • La consellera de Justícia i Interior presidix la Comissió Consultiva de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, després de quatre anys d'absència de l'anterior titular d'este departament
  • “Més de 8.500 festejos a l'any i 261 municipis organitzadors ens porten a una situació en la qual creix el nombre de participants i es demostra l'arrelament d'estos festejos”, ha assenyalat

 

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha plantejat la possibilitat d’estudiar la introducció de canvis en el reglament dels bous al carrer, per a millorar la seguretat dels festejos i les condicions dels animals respecte a la calor.

Elisa Núñez ha presidit la reunió de la Comissió Consultiva de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana en la qual estan representats tots els agents implicats en la festa, els quals han agraït l’assistència de la consellera a esta comissió, després de quatre anys d’absència de l’anterior titular d’este departament.

La consellera de Justícia ha declarat que “obrim un temps en què els bous al carrer seran objecte d’atenció pel Consell, una atenció que volem que siga compartida per tots els sectors de la festa”.

Elisa Núñez aposta perquè la seguretat es convertisca en un criteri d’actuació integral, que ajude a vetlar en tot moment per l’estricte compliment de la normativa. En este sentit, ha plantejat augmentar la formació per a directors de festejos, experts taurins i col·laboradors-voluntaris, així com la necessitat de continuar revisant l’estat dels elements de seguretat, com ara les barreres.

Segons la titular de Justícia i Interior, “més de 8.500 festejos a l’any i més de 260 municipis organitzadors ens porten a una situació en la qual creix el nombre de participants i es demostra l’arrelament d’estos festejos”. Però, “al mateix temps, hem de ser conscients que esta popularitat fa que s’incrementen també el nombre d’incidències, per la qual cosa, integrar el concepte de seguretat és una obligació de tots aquells que defenen esta festa”, hi ha afegit.

D’altra banda, Elisa Núñez ha manifestat que “els animals han de ser objecte d’atenció com a principal element de la celebració, per la qual cosa també s’ha de vetlar per la salut i l’estança dels bous”.

En este sentit, ha plantejat estudiar la situació dels corrals per a condicionar-los de manera que minimitzen la calor als animals, així com ajustar o adaptar l’horari d’alguns festejos en els moments del dia de màxima calor, principalment en l’època estival.

Balanç de la temporada 2023

En esta comissió s’han presentat els números de la temporada de festejos de 2023. Enguany, quan falten dos mesos per a finalitzar l’any, s’han autoritzat 8.486 festejos.

Per províncies, Castelló n’ha celebrat 4.426 (52 % del total), València 3.043 (36 %) i Alacant 1.017 (12 %). Quant als municipis, 261 han organitzat bous al carrer, mentre que en 2022 en van ser 259.

Quant als dies de celebració, fins ara hi ha hagut 2.485 dies que s’obtenen de la suma de tots els dies autoritzats als 261 municipis. Fins a desembre de 2022 es van elevar a 2.461. Això significa que, quan falten dos mesos, ja hi ha hagut més dies autoritzats que durant l’any passat.

Per modalitats de festejos, les vaquetes suposen 3.243 festejos, els bous de rogle 2.149, el bou embolat 1.456, els correbous 824, els bous salvatges 581, el bou de corda 109, el bou a la mar 50, els concursos de retalladors 32 i els correbous amb cavalls 42.

Elisa Núñez ha destacat la fita que suposa que al setembre d’enguany s’han tornat a celebrar bous embolats a les pedanies de València, “després de quasi huit anys de prohibició de l’alcalde de Compromís, Joan Ribó, i dels seus socis socialistes. Van prohibir la festa, però no han pogut acabar amb l’afició, perquè la cultura popular pertany al poble, a tots els ciutadans”.

Quant a incidències, els ferits comunicats ascendixen a 882 (més del 90 % de caràcter lleu) i els morts a dos (estos contratemps mortals van tindre lloc a Almàssera i la Pobla de Farnals).

Comissió Consultiva de Festejos Taurins Tradicionals

La Comissió Consultiva de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al Carrer) de la Comunitat Valenciana té entre les seues funcions informar i assessorar els òrgans de la Generalitat en aquells assumptes que siguen sotmesos a la seua consideració en matèria de festejos taurins tradicionals. Així mateix, pot proposar l’adopció de les mesures que estime oportunes per al foment i la protecció d’estos festejos.

Està presidida pel titular de la conselleria competent en matèria d’espectacles i compta amb representació de les conselleries competents en sanitat i ramaderia. També hi ha tres representants de l’Administració local; representants dels col·legis de metges, infermeria, veterinaris, arquitectes, aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació; un representant dels ramaders, i tres representants de les associacions més representatives del sector de bous al carrer.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez