Sanitat

Gómez: “El metge internista té alguna cosa imprescindible, una visió integradora i multidisciplinària de l’atenció”

15/11/2023
Gómez: “El metge internista té alguna cosa imprescindible, una visió integradora i multidisciplinària de l’atenció”
  • El conseller de Sanitat ha inaugurat el 44é Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina Interna
  • Marciano Gómez: “El Ministeri de Sanitat hauria de ser més ambiciós i valorar un augment dràstic del nombre de places de formació en les pròximes convocatòries”

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat este dimecres que “el metge internista té el que, al meu entendre, és imprescindible en un sistema sanitari modern i competitiu: una visió integradora i multidisciplinària de l’atenció mèdica”.

Per al titular de Sanitat, “és necessari enfortir el paper del metge internista com a primer metge especialista al qual acudisca un pacient que necessita ser atés d’una manera global, i no parcel·lada, en diverses especialitats. L’internista és l’especialista millor preparat per a oferir al seu pacient una atenció integral”, ha recalcat Marciano Gómez

El conseller ha fet estes declaracions en la inauguració del 44é Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina Interna, que té lloc al Palau de Congressos de València.

Per a Gómez, esta trobada “pretén acostar a l’opinió pública la realitat d’una especialitat que ha demostrat en els últims anys el seu dinamisme i sobretot el seu lideratge a l’hora d’afrontar reptes tan complexos com el que tots hem viscut durant la pandèmia”.

En este sentit, el responsable de la sanitat valenciana ha destacat que, si hi ha alguna cosa que caracteritza el metge internista és “la seua capacitat d’adaptació als canvis constants que està vivint la medicina, d’adaptar-se a les noves fórmules assistencials, la qual cosa vos ha convertit en la columna vertebral de l’assistència sanitària”.

Segons Marciano Gómez, “l’internista és capaç d’elaborar hipòtesis diagnòstiques i decidir quines actuacions posteriors són més necessàries, a partir de la integració de tots els símptomes i signes del pacient, així com de tota la informació complementària, i això és especialment important en el context actual”.

D’esta manera, per al titular de Sanitat, “l’augment de la supervivència, l’envelliment de la població, la cronificació de les malalties, la prevalença cada vegada més elevada del pacient pluripatològic o la necessitat d’una prevenció multifactorial fan de l’internista un professional imprescindible en l’àmbit sanitari actual i una garantia per al futur”.

Necessitat d’un relleu generacional

No obstant això, el conseller s’ha referit al fet que, malgrat ser cada vegada més necessari, s’aveïna el gran repte del relleu generacional en l’especialitat.

En este sentit, Marciano Gómez ha recordat que “dels aproximadament 8.200 internistes que hi ha en estos moments a Espanya, entorn del 35 % tenen més de 55 anys”.

A més, “es calcula que, per a mantindre l’activitat actual, en els pròxims deu anys serà necessari reemplaçar entre 1.500 i 1.600 internistes”, ha insistit el titular de Sanitat, a qui també consta que “la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ha advertit en reiterades ocasions la necessitat d’augmentar el nombre de metges nous que es formen en l’especialitat per a poder cobrir no ja les necessitats presents, sinó les d’un futur immediat”, ha asseverat Marciano Gómez.

El conseller ha recordat que des de la seua arribada a la Conselleria de Sanitat, “estem reivindicant davant del Ministeri la necessitat d’augmentar el nombre de places MIR que cada any oferix l’SNS. Crec que el Ministeri de Sanitat, en la seua labor de planificació de les necessitats d’especialistes, hauria de ser més ambiciós i valorar un augment dràstic del nombre de places per a formació d’especialistes en les pròximes convocatòries”.

“Les xifres de places MIR convocades per a enguany no són suficients per a donar resposta a la necessitat que he descrit, ni per a solucionar el problema del relleu generacional de moltes especialitats cada vegada més envellides, com la dels internistes”, ha conclòs Marciano Gómez.

Galeria d'imatges