Hisenda i Economia

Standard and Poor’s millora d’estable a positiva la perspectiva del ràting de la Comunitat Valenciana

18/11/2023
  • El canvi a perspectiva positiva en les previsions de la Comunitat Valenciana per als dos pròxims anys es basa en l'enfocament pressupostari més "realista" del nou Consell i en les mesures de control de despesa previstes
  • Standard and Poor’s destaca que una proporció considerable del deute acumulat pels successius dèficits estructurals deriva directament de l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana
  • El canvi de la perspectiva a positiva obri la porta a una millora del ràting de la Comunitat Valenciana en la pròxima revisió

Standard and Poor’s ha millorat d’estable a positiva la perspectiva del ràting de la Comunitat Valenciana, la qual cosa implica que hi ha una elevada probabilitat que el ràting de la Comunitat Valenciana millore en el termini màxim de dos anys.

En eixa millora de la perspectiva de la Comunitat Valenciana l’agència ha tingut en compte l’enfocament més “realista” del Consell a l’hora d’elaborar el pressupost de la Generalitat per a 2024, del qual s’ha eliminat la partida reivindicativa que incloïa l’anterior Govern. Així mateix, s’hi assenyalen les mesures de control de despesa adoptades i anunciades per als pròxims anys.

Standard and Poor’s també destaca que l’esperat increment d’ingressos pel sistema de finançament per a l’any que ve, a conseqüència de la previsió de liquidació de l’exercici 2022 i les entregues a compte de 2024, compensaran els recursos inferiors per tributs propis, com ara l’ISyD i l’ITPAJD, i per les sis noves deduccions socials en l’IRPF.

L’agència també preveu una moderació en el creixement de la despesa des de 2024 derivada de l’aplicació de les noves regles fiscals que pròximament aprovarà la Comissió Europea, el descens de la inflació, les mesures d’eficiència en la despesa anunciades pel Consell o la previsió de pressupostos més realistes.

Així consta en l’informe de ràting de la Comunitat Valenciana que l’agència de qualificació ha publicat després d’analitzar el deute autonòmic, un informe de qualificació creditícia que, segons subratlla la mateixa agència, es veu limitat pels elevats dèficits estructurals i la inflada càrrega de deute que s’hi associa a conseqüència de l’infrafinançament.

Després de conéixer este informe, la consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha assenyalat que la millora de la perspectiva de la Comunitat Valenciana per part de Standard and Poor’s reflectix que el Consell va “en la bona direcció”. Merino ha destacat que l’enfocament prudent i realista a l’hora d’elaborar el Pressupost de la Generalitat per a 2024, unit a les mesures de control de despeses, llança “un missatge de confiança sobre la gestió rigorosa dels recursos públics que farà este Consell”.

Amb tot, la responsable d’Hisenda ha insistit en la necessitat d’abordar de manera urgent la reforma del sistema de finançament autonòmic pendent des de 2014, perquè, tal com destaca l’informe de ràting de Standard and Poor’s, només d’eixa manera quedaran resoltes les debilitats estructurals de la Hisenda valenciana.

Deute i dèficit

La qualificació per als pròxims anys té en compte també altres circumstàncies, com l’expectativa que es puguen produir transferències recurrents addicionals a favor de les comunitats autònomes pitjor finançades fins que es produïsca la reforma pendent del model de finançament, i també la possibilitat que es concrete una “absorció” parcial per part de l’Estat, una mesura que alleujaria les despeses financeres a les quals s’enfronta la Comunitat Valenciana en els pròxims anys.

En este sentit, cal recordar que el deute de la Comunitat Valenciana es va situar en 57.246 milions d’euros al tancament del primer semestre d’enguany, després d’augmentar en 2.213 milions en només sis mesos com a conseqüència, sobretot, de la necessitat de finançar l’excés de dèficit de 2022, que en total es va situar en 3.860 milions d’euros.

L’informe de Standard and Poor’s, que compara l’enfocament “més realista” del nou Consell amb les grans bretxes pressupostàries que va provocar l’anterior Consell amb l’augment de la despesa en els últims anys, preveu que el dèficit operatiu dels pròxims millorarà per una gestió financera més prudent i l’expectativa de transferències recurrents addicionals, fins que es produïsca un canvi en el model de finançament.

Quant al deute, l’informe sobre la Comunitat Valenciana explica que el fet que el 84 % de l’estoc de deute estiga en mans de l’Estat mitiga el risc de refinançament. A més, considera que la ràtio de deute “podria millorar” si el Govern central decidira condonar una part “important” d’eixe deute.

Mentrestant, la necessitat de finançament i l’elevat volum de deute provocaran un augment significatiu per pagament d’interessos per a la Comunitat Valenciana, destaca l’informe.

Fons europeus

D’altra banda, Standard and Poor’s preveu que s’accelere l’execució dels fons del Mecanisme de recuperació transformació i resiliència a partir de 2024 i destaca que el mes de desembre de 2022, només s’havia executat un 17 % dels fons assignats a la Comunitat Valenciana.

En eixe sentit, l’agència destaca que el nou Consell utilitzarà principalment els fons europeus per a finançar inversions de capital a la regió en els pròxims anys.