Hisenda, Economia i Administració Pública
Ple del Consell

L'acord marc de la Generalitat per a la compra de mesuradors de glucosa per a persones amb diabetis permetrà duplicar el nombre de beneficiaris

21/11/2023
L'acord marc de la Generalitat per a la compra de mesuradors de glucosa per a persones amb diabetis permetrà duplicar el nombre de beneficiaris
  • El pressupost per a l'adquisició d'estos productes sanitaris s'eleva a 85 milions d'euros, amb possibilitat de modificar l'import a un màxim del 20 %, d'acord amb les necessitats que es detecten
  • El Consell aprova el conveni per a finançar el sistema de la dependència amb una aportació de la Generalitat d'uns 62,6 milions d'euros i 62,6 milions més per part de l'Estat
  • La Generalitat destina 4,6 milions d'euros a la UMH per a la construcció i el manteniment d'edificis i infraestructures dedicats a l'R+D+I d'excel·lència
  • El Consell autoritza la represa de les obres d'ampliació de l'hospital d'Elx, que suposaran una inversió de 2,2 milions d'euros

El Consell ha aprovat este dimarts l’acord marc per al subministrament de material sanitari destinat a monitoratge de glucosa i sistemes d’infusió d’insulina en pacients amb diabetis, segons ha informat la consellera d’Hisenda i portaveu, Ruth Merino, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern Valencià.

Gràcies a este acord, la Conselleria de Sanitat duplicarà l’any que ve el nombre de persones que es beneficiaran de mesuradors de glucosa. En concret, en 2024 seran més de 30.000 persones amb diabetis tipus 1 i 2 les que accediran a estos dispositius, enfront de les més de 16.000 persones que s’han beneficiat en 2023.

El pressupost base per a l’adquisició d’estos productes sanitaris ascendix a uns 85 milions d’euros, amb la possibilitat de modificar-lo a un màxim del 20 % quan les necessitats reals diferisquen de les estimades inicialment.

La duració de l’acord serà de dos anys, que es podran prorrogar dos anys més, i s’estima que estiga formalitzat durant el primer semestre de 2024.

Fins ara, este sistema de monitoratge de glucosa estava indicat per a alguns grups de persones amb diabetis ‘mellitus’ tipus 2, en aquells casos que realitzen teràpia intensiva amb insulina (múltiples dosis diàries o amb bomba d’insulina) i requerixen almenys sis puncions digitals al dia per a l’automonitoratge de la glucosa en sang. A partir de 2024, està previst oferir esta prestació a la resta de persones amb diabetis tipus 2 en què estiga indicat.

Dotació per al sistema de dependència

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i l’Administració General de l’Estat, que permet el desenvolupament del marc de cooperació interadministrativa per a l’actual exercici recollit en la Llei de promoció de l’autonomia personal i l’atenció a les persones en situació de dependència.

Per a fer-ho, d’acord amb els criteris de repartiment establits en el marc de cooperació interadministrativa per a 2023, l’Administració General de l’Estat aporta una quantia de 62.571.202 euros. Per la seua banda, la Generalitat farà una aportació econòmica pel mateix import, quantia que ja està consignada en els seus pressupostos de despeses.

Este conveni té com a objectius fonamentals la disminució de les llistes d’espera, la millora de la qualitat dels serveis i la millora de les condicions laborals de les persones que treballen en el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència.

Suport a l’R+D+I d’excel·lència

En matèria educativa, s’ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) per a la construcció i el manteniment d’edificis i infraestructures dedicades a l’R+D+I d’excel·lència.

En concret, es tracta de construccions als campus d’Elx i Altea i l’import total de la subvenció és de 4,6 milions d’euros.

A través d’esta subvenció, l’edifici d’Investigació del Campus d’Altea cobrirà les necessitats per al desenvolupament científic dels investigadors i investigadores d’esta entitat, amb l’objectiu de promoure, coordinar i dur a terme formació, assessorament cientificotècnic i investigació, relacionats amb l’activitat artística en l’àmbit de les arts visuals i el seu desenvolupament en el marc de projectes culturals i d’innovació universitaris.

Pel que fa a l’edifici d’Investigació del Campus d’Elx, la finalitat és dotar amb més espais els departaments d’Enginyeria de Comunicacions, Enginyeria de Sistemes i Automàtica, i Enginyeria Mecànica i Energia, ja que l’activitat dels seus grups d’investigació ha crescut de manera important durant els últims anys.

2,2 milions d’euros per a l’Hospital General d’Elx

En l’àmbit sanitari, el Ple ha aprovat, a més, la represa de les obres d’ampliació i reforma del bloc quirúrgic de l’Hospital General Universitari d’Elx, que estaven paralitzades des del mes de juny. D’esta manera, el Consell autoritza la Conselleria de Sanitat perquè contracte, per import de 2,2 milions d’euros, la continuïtat de les obres de millora de l’àrea quirúrgica d’este centre hospitalari.

Estes obres es van iniciar l’any 2021 i fins ara s’ha executat un 25,51 %. Per això, l’objectiu és agilitzar els tràmits administratius pendents perquè a principis de 2024 es puguen reprendre de nou.

L’ampliació del bloc quirúrgic de l’hospital d’Elx suposarà una actuació de gran envergadura, ja que s’augmentarà l’espai destinat als quiròfans en passar de 1.650 metres quadrats a 3.739,76 metres quadrats. A més, disposarà de 12 quiròfans, en lloc dels huit actuals.

Així mateix, l’executiu valencià ha donat el vistiplau també a un conveni de col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació i el Centre Internacional per a la Investigació de l’Envelliment, a través del qual la Generalitat aportarà 2.170.000 euros.

Normes de qualitat en edificis

A més, en la sessió plenària s’ha donat llum verda a la modificació el Decret 80/2023, sobre les normes de disseny i qualitat en edificis, amb l’objectiu d’ampliar el termini de la seua entrada en vigor, que ara s’establix per al 2 de febrer de 2025.

Des de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge es considera necessari ampliar el termini d’entrada en vigor del decret perquè els sectors professionals afectats puguen dur a terme les adaptacions necessàries per a la seua correcta aplicació o, si és el cas, perquè l’Administració adopte les mesures correctives o les modificacions que considere necessàries.

Galeria d'imatges