Hisenda, Economia i Administració Pública
Infrafinançament

Ruth Merino: “La reforma del sistema de finançament autonòmic és el primer que haurà d’abordar el nou Govern d’Espanya i el que li exigirà el Consell”

21/11/2023
Ruth Merino: “La reforma del sistema de finançament autonòmic és el primer que haurà d’abordar el nou Govern d’Espanya i el que li exigirà el Consell”
  • La portaveu del Consell sol·licita a l'executiu central recentment nomenat que abandone el “menyspreu” cap a la Comunitat i “pose l'agenda valenciana en la seua agenda”
  • Recorda que hi ha temes “encallats des de fa moltíssim de temps”, com ara el model de finançament, l'ampliació del port de València, el suport al sector ceràmic, el problema de l'aigua o les infraestructures

La consellera d’Hisenda i portaveu del Govern Valencià, Ruth Merino, ha afirmat que, més enllà de la composició del nou consell de ministres, la reforma del sistema de finançament autonòmic “és el tema important” per a la Comunitat Valenciana. “No ens cansarem de dir que és el primer que haurà d’abordar el nou Govern d’Espanya i el que li exigirà el Consell”, ha assenyalat.

En declaracions realitzades en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell, Merino ha subratllat que “fa l’efecte que hi ha altres temes que es posen en la taula per part del Govern d’Espanya per a despistar sobre el que és veritablement important, almenys per a la Comunitat Valenciana, que és la reforma del sistema de finançament”.

En este sentit, sobre la possible condonació d’una part del deute de les autonomies amb l’Estat, ha argumentat que “tota la resta són pegats”, que “arribaran si arriben, del mode que arriben”, encara que “no confiem molt”. Això sí, “si arriben, per descomptat, la Comunitat Valenciana, que és la realment infrafinançada, i no Catalunya, exigirà, almenys, el mateix tracte o millor”, ha continuat.

Tanmateix, “més enllà de tot això, que em sembla que és un poc de soroll, el que és important és la reforma del sistema de finançament, i no ens cansarem de dir que és el primer que haurà d’abordar este nou Govern d’Espanya i el que li exigirem”, hi ha afegit.

Quant a la composició del nou gabinet de Pedro Sánchez, ha subratllat, que, amb independència de les persones que el conformen, “el més important” és que estes persones “posen l’agenda valenciana en la seua agenda”.

Ruth Merino ha recordat que hi ha temes prioritaris “per resoldre”, que romanen “encallats des de fa moltíssim de temps”, per la qual cosa ha demanat al Govern recentment nomenat que abandone “eixe menyspreu a la Comunitat Valenciana en tot allò que ens importa, que ens afecta i que és fonamental”, com el finançament autonòmic, l’ampliació del port de València, el suport al sector ceràmic, la solució al dèficit hídric o la inclusió de les infraestructures que necessita el territori valencià en els Pressupostos Generals de l’Estat.

“Ací estarem per a exigir, des del primer dia, que presten atenció a la Comunitat Valenciana, cosa que no han fet fins ara”, ha dit.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la portavoz del Consell, Ruth Merino