Hisenda, Economia i Administració Pública

El projecte d’informació geogràfica gvSIG rep el premi de la Comissió Europea a la millor solució de serveis públics de codi obert a la UE

22/11/2023
El projecte d’informació geogràfica gvSIG rep el premi de la Comissió Europea a la millor solució de serveis públics de codi obert a la UE
  • Consistix en un paquet ofimàtic de solucions informàtiques de programari lliure basat en la geomàtica i la tecnologia geoespacial
  • El Premi OSOR 2023 reconeix els assoliments internacionals de gvSIG i el compromís de la Generalitat amb la innovació i la col·laboració

La Comissió Europea ha atorgat a la Generalitat el premi a la millor solució europea de serveis públics de codi obert pel projecte d’informació geogràfica gvSIG.

L’Observatori de Codi Obert de la Comissió Europea (OSOR) organitza els Premis OSOR per a reconéixer les millors solucions i iniciatives de codi obert creades per o per a les administracions públiques a la Unió Europea i donar-los visibilitat.

El projecte gvSIG va nàixer en 2004 com una aplicació de programari lliure basada en la geomàtica o tecnologia geospacial, que permetia integrar la component geogràfica en els sistemes d’informació de la Generalitat i d’altres organitzacions.

Actualment, gvSIG s’ha convertit en un paquet o catàleg d’eines informàtiques per a gestió d’informació geogràfica i ha anat guanyat reconeixement per la versatilitat i utilitat que té en una varietat de sectors. Este paquet ofimàtic s’ha descarregat gratuïtament des de més de 160 països i en més de 30 idiomes, i els seus usuaris es compten a milers en tot el món, ja que poden gestionar la seua informació geoespacial sense limitacions d’ús i lliure de llicències.

El director general de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha destacat que “el premi suposa un reconeixement a la labor de l’Administració en la promoció de solucions tecnològiques obertes i accessibles com a motor del desenvolupament i la modernització de la societat, ja que una cosa que es va gestar en la Generalitat està sent reutilitzada gratuïtament en tot el món al servei de la ciutadania”.

El projecte gvSIG és una iniciativa conjunta de la Generalitat i l’Associació gvSIG. García Duarte hi ha afegit que “el guardó reconeix els assoliments excepcionals del projecte a escala internacional, que reflectixen el compromís continu de la Generalitat amb la innovació i la col·laboració amb altres organitzacions”.

Els Premis OSOR han sorgit amb motiu de la celebració del 15é aniversari de l’observatori europeu de programari lliure, amb l’objectiu de destacar els millors projectes impulsats per les administracions públiques de tot Europa en el camp del codi obert.

Segons el director general de TIC, “gvSIG ha destacat entre els més de 100 nominats de 23 països pel seu impacte global i la contribució que fa al desenvolupament tecnològic europeu”. Després d’una primera fase, el jurat va seleccionar els sis millors projectes, provinents d’Espanya, Dinamarca, Itàlia i França, que van defendre la seua candidatura en un acte organitzat ahir a Brussel·les, després del qual, el projecte valencià va quedar guanyador.

Projecte valencià

Este premi se suma a altres guardons obtinguts anteriorment, tant de la Comissió Europea com d’entitats diverses com ara el diari Expansión o la NASA. Recentment ha sigut nominat al Premi Nacional de Ciències Geogràfiques.

García Duarte ha destacat que “este premi suposa un nou reconeixement a l’exemple de col·laboració publicoprivada que suposa el projecte i a tot el camí recorregut, que ha permés situar València com un dels indiscutibles pols de referència en l’àmbit de la geomàtica, la tecnologia aplicada a la dimensió geogràfica de la informació”.

gvSIG va nàixer en la Generalitat com una solució per a crear un sistema d’informació geogràfica, però, actualment, està alliberada i en mans d’una comunitat internacional de desenvolupadors informàtics amb seu a València, l’Associació gvSIG, que ha exercit un paper essencial en la promoció i difusió de la plataforma a escala internacional, facilitant la generació i el creixement d’un sector empresarial valencià especialista en tecnologies d’informació geogràfica.

gvSIG dona solució a totes les necessitats relacionades amb la geolocalització i l’administració del territori i és un referent en el que s’ha denominat ‘infraestructures de dades espacials’, la posada en marxa de plataformes que permeten a les administracions compartir la seua informació geogràfica mitjançant estàndards.

En la Generalitat s’han multiplicat els seus usuaris i, entre els exemples d’ús, hi ha aplicacions per a ajudar a protegir les prades de posidònia, evitant fondejar en zones protegides; aplicacions de gestió del registre vitivinícola; solucions per a fomentar la mobilitat sostenible mitjançant l’ús d’un planificador de rutes més versàtil que el mateix Google Maps, o aplicacions per a analitzar els accidents de trànsit.

En les administracions locals espanyoles també té una gran implantació. Els últims ajuntaments a incloure’n l’ús han sigut els d’Alacant, Albacete, Cartagena i Talavera de la Reina. A la Comunitat, per exemple, un altre cas d’adopció local és el del Consorci Provincial de Bombers de València, on el seu ús se centra en la gestió d’emergències.

En l’àmbit supranacional, entitats com ara Nacions Unides han adoptat gvSIG com a tecnologia de referència per a, entre altres coses, facilitar la seguretat de les missions dels Cascos Blaus en els seus desplaçaments davant d’atacs terroristes.

També és significatiu el seu ús a escala estatal, com és el cas de l’Uruguai, on el Govern empra gvSIG com a base tecnològica per a tots els projectes de gestió i difusió d’informació territorial del país. A més, en Educació Secundària és utilitzada per a l’aprenentatge de les matèries relacionades amb la geografia.

Més enllà de l’Administració, gvSIG també ha entrat a formar part de les solucions informàtiques que utilitzen tant organitzacions no governamentals com altres entitats de la societat civil i empreses que treballen amb informació geoposicionada, com és el cas de Repsol, que fa ús extensiu de la plataforma en la seua divisió d’energies renovables.

Galeria d'imatges