Sanitat

Sanitat detecta més de 1.400 casos de violència sobre les dones a través del programa de cribratge durant este any

22/11/2023
Sanitat detecta més de 1.400 casos de violència sobre les dones a través del programa de cribratge durant este any
  • Per províncies, s'han detectat 669 casos a València, 605 a Alacant i 160 a Castelló
  • Prop de 46.000 dones han participat en els programes de cribratge i s'han redactat quasi 4.400 informes de lesions
  • La directora general de Salut Pública assenyala que els serveis sanitaris “constituïxen a vegades la primera, i a vegades l'única, oportunitat per a detectar precoçment una situació de maltractament”

La Conselleria de Sanitat ha detectat un total de 1.434 casos de violència sobre les dones a través del seu programa de cribratge, des de gener fins ara. Per províncies, han sigut 669 casos a València, 605 a Alacant i 160 a Castelló.

Així mateix, durant este any, han participat en el programa de cribratge prop de 46.000 dones i s’han realitzat 4.397 informes de lesions. Quant a la participació per províncies, ha sigut de 20.686 dones a València, 22.720 a Alacant i 2.517 a Castelló.

Atesa la tipologia de la violència detectada i tenint en compte que els diversos tipus de maltractament no són excloents, s’han registrat 682 casos de violència física, 1.355 casos de violència psicològica i 189 casos de violència sexual.

Estes dades han sigut oferides este dimecres per la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, en la Jornada sobre Prevenció i Atenció de la Violència sobre les Dones a la Comunitat Valenciana, organitzada per la Conselleria de Sanitat amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que es commemora cada 25 de novembre. En la jornada també ha participat el comissionat per a la Lluita contra la Violència de la Dona, Felipe del Baño, així com professionals de centres de salut, de la xarxa de centres dona i representants de les forces i cossos de seguretat.

Ruth Usó ha destacat que “els centres de salut constituïxen, en nombroses ocasions, la primera, i a vegades l’única, oportunitat per a detectar precoçment una situació de maltractament que patix una dona, per la proximitat i la confiança que oferixen estos centres a les dones”.

Per això, el Sistema Valencià de Salut disposa d’un protocol d’actuació per a la prevenció i l’atenció de la violència sobre les dones i una guia d’actuació per a professionals sanitaris. Ruth Usó ha recordat que els objectius del pla “són la detecció precoç, la prevenció i una atenció integral amb la derivació als serveis sociosanitaris i amb la col·laboració de les forces i cossos de seguretat”.

Formació de professionals

La directora general també ha recalcat “l’esforç de coordinació, formació i sensibilització dirigit a capacitar en matèria de prevenció i atenció de la violència sobre les dones els professionals sanitaris”.

En este sentit, Ruth Usó ha informat sobre les sessions formatives realitzades a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, dirigides als professionals sanitaris d’atenció primària, atenció hospitalària i salut pública en matèria de prevenció i atenció de la violència sobre les dones.

Segons ha explicat la directora general, “en estes sessions també es formen grups referents que són motors en els departaments de salut i que, posteriorment, s’han encarregat de formar la resta de professionals de les zones bàsiques de salut”. Estos grups estan compostos per professionals d’atenció primària, urgències hospitalàries, comissions d’igualtat dels departaments i de salut pública.

Un total de 1.362 professionals s’han inscrit a estos cursos, 669 dels quals ja l’han finalitzat. La inscripció a este curs autoformatiu sobre prevenció i atenció a la violència de gènere està oberta fins al pròxim 22 de desembre a l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES).

En este curs també s’aborda l’ús de l’eina incorporada en la història clínica SIVIO (Sistema d’Informació enfront de la Violència) i el coneixement del sector sociosanitari on derivar estes dones, com ara la Xarxa Centres Dona, la xarxa d’oficines de denúncies de violència i la coordinació amb les forces i cossos de seguretat.

Coordinació entre administracions

Per la seua banda, el comissionat per a la lluita contra la violència sobre la dona, Felipe del Baño, ha destacat la importància de la “unitat i la coordinació entre totes les administracions públiques, els poders públics, així com la societat civil, per a lluitar contra la violència masclista”.

Així, ha assenyalat que és fonamental el paper que tenen els i les professionals de salut pública, ja que són moltes vegades els primers, a través de les seues consultes mèdiques, “a detectar que estem davant d’una víctima de violència a la qual cal ajudar”.

En este sentit, ha recalcat la importància de la labor de “prevenció i detecció” que desenvolupen estos professionals de la medicina, i, sobretot, la “coordinació” amb ells i elles, a través dels protocols que hi ha establits.

Felipe del Baño ha finalitzat la seua intervenció assenyalant que la unió de tots, la implicació des de tots els àmbits, des de l’àmbit familiar de la víctima, els seus amics, veïns, el seu entorn, “pot salvar vides. No podem mirar cap a un altre costat, ho hem de comunicar als agents implicats perquè puguen atendre eixa víctima i traure-la del seu entorn violent”.

Galeria d'imatges