Hisenda, Economia i Administració Pública

L’Agència Tributària Valenciana obté el certificat de l’Esquema Nacional de Seguretat

24/11/2023
  • La directora de l'ATV, Sonia Díaz, subratlla que este reconeixement “és fruit del treball per a establir un marc de seguretat en la gestió de la informació i les dades tributàries”
  • L'empresa internacional Applus+ concedix este certificat, que serà revisat cada dos anys

L’Agència Tributària Valenciana (ATV) ha obtingut el certificat de l’Esquema Nacional de Seguretat, un document obligatori per a totes les entitats públiques que acredita que les bases de dades de l’organisme estan protegides i que es complix amb la legislació.

L’empresa internacional Applus+ ha atorgat este certificat, que és obligatori per a totes les entitats públiques des de l’entrada en vigor del Reial decret 311/2022, que regula l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS), i que serà revisat cada dos anys.

La directora general de l’Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz, ha subratllat que este assoliment “és conseqüència del treball que l’ATV està desenvolupant en els últims anys per a garantir la màxima protecció de la informació i establir un marc de seguretat i mecanismes adequats en tot el que està relacionat amb la gestió de la informació i les dades tributàries”.

Així mateix, Sonia Díaz ha indicat que les mesures de seguretat existents en els sistemes d’informació de l’ATV “s’han vist reforçades a conseqüència de l’adequació als requisits exigits per l’Esquema Nacional de Seguretat”.

En este sentit, totes les unitats administratives de l’ATV tenen present que la seguretat TIC és una part integral de cada etapa del cicle de vida del sistema, des de la seua concepció fins a la retirada de servei, passant per les decisions de desenvolupament o adquisició i les activitats d’explotació.

Per això, els requisits de seguretat i les necessitats de finançament seran identificats i inclosos en la planificació, en la sol·licitud d’ofertes i en plecs de licitació per a projectes de TIC.

Sonia Díaz també ha explicat que l’objectiu de la seguretat de la informació per a l’ATV “és garantir la qualitat de la informació i la prestació continuada dels serveis, actuant preventivament, supervisant l’activitat diària per a detectar qualsevol incident i reaccionant amb prestesa als incidents per a recuperar els serveis al més prompte possible, amb l’aplicació de les mesures”.

Esquema Nacional de Seguretat

L’Esquema Nacional de Seguretat ha sigut dissenyat pel Centre Criptològic Nacional (CCN) amb la finalitat de protegir la informació sensible i crítica que les administracions públiques intercanvien entre si, a més de fer-ho amb empreses i ciutadania en general.

Té com a principal objectiu crear les condicions necessàries de seguretat en l’ús dels mitjans electrònics, a través de mesures per a garantir la seguretat dels sistemes, les dades, les comunicacions i els serveis electrònics, que permeta l’exercici de drets i el compliment de deures a través d’estos mitjans.

Així mateix, pretén promoure la gestió continuada de la seguretat, la prevenció, la detecció i la correcció, per a una millor fortalesa en l’escenari de ciberamenaces i ciberatacs, així com promoure un tractament homogeni de la seguretat que facilite la cooperació en la prestació de serveis públics digitals quan participen diverses entitats.

Galeria d'imatges