Sanitat

Sanitat designa Vicente Bellver nou president del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana

23/11/2023
  • El Comité de Bioètica es fa càrrec de vetlar pel compliment dels drets de les persones usuàries i els pacients del Sistema Sanitari
  • Bellver és actualment director del Departament de Filosofia del Dret i Política de la Universitat de València

La Conselleria de Sanitat ha nomenat Vicente Bellver Capella, expert en bioètica i catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política de la Universitat de València, nou president del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana.

Este comité és el màxim òrgan col·legiat de consulta i assessorament en matèria d’ètica assistencial a la Comunitat Valenciana. La seua missió principal és vetlar pel compliment dels drets de les persones usuàries i els pacients del Sistema Sanitari i assessorar davant de situacions de conflicte ètic en l’àmbit sanitari. Es tracta d’un òrgan adscrit a la Conselleria de Sanitat, però que funciona amb total independència funcional per a complir millor els seus fins.

El nou president, Vicente Bellver, té àmplia experiència en comités de bioètica, ja que ha format part del Comité de Bioètica del Consell d’Europa, el Comité de Bioètica d’Espanya, el Comité de Bioètica Assistencial del Departament de Salut València-La Fe, el Comité d’Ètica de la Investigació del Principat d’Andorra i el Comité d’Ètica de la Investigació de la Universitat de València.

Així mateix, Bellver, que actualment és director del Departament de Filosofia del Dret i Política de la Universitat de València, ha centrat els seus camps d’investigació en els drets humans, l’ecologia política, la bioètica i el biodret. A més, és membre del Consell Assessor del Centre Internacional de Neurociències i Ètica.

Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana

El Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana va ser creat pel Decret 130/2016, de 7 d’octubre, del Consell. Entre les seues funcions destaca la de coordinar, assessorar i ser òrgan de referència dels comités de bioètica assistencial dels departaments de salut que, al seu torn, tenen com a funció assessorar en la resolució de conflictes ètics que sorgisquen en l’àmbit sanitari, perquè quede garantida la dignitat de les persones i la qualitat de l’atenció sanitària.

D’altra banda, el Comité compta amb representació dels col·legis professionals, la Reial Acadèmia de Medicina, les universitats de la Comunitat Valenciana, la Societat Valenciana de Bioètica i l’Institut Mèdic Valencià.