Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Aguirre: “Per a aconseguir la sobirania alimentària hem de fomentar la producció i el desenvolupament de la nostra agricultura i ramaderia de manera més eficaç”
- El conseller d'Agricultura defén la capacitat de produir aliments saludables de qualitat en la II Trobada Internacional Renowagro celebrada a València
- Davant del problema de l'abandó de terres, proposa encoratjar el necessari relleu generacional i desenvolupar iniciatives d'emprenedoria agrària
- “És irrenunciable preservar la capacitat de produir aliments a la nostra Comunitat, perquè és una font d'ingressos per a moltes persones”, ha assenyalat el conseller
El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha defés el dret a desenvolupar la capacitat de produir aliments saludables de qualitat i de proveir les necessitats alimentàries de la població sense dependre de manera creixent de les importacions: “Defenem una sobirania alimentària que ens permeta ser suficients i tindre capacitats efectives de proveïment propi, per a la qual cosa hem de fomentar la producció i el desenvolupament de la nostra agricultura i ramaderia de manera més eficaç”.
Aguirre ha fet estes declaracions en el marc de la II Trobada Internacional Renowagro, que reunix a València professionals del sector agroalimentari els dies 23 i 24 de novembre, la qual ha inaugurat el ministre d’Agricultura i Alimentació, Luis Planas.
Sota el títol ‘Sobirania alimentària’, la intervenció del conseller s’ha centrat en el problema que suposa “l’entrada de productes que competixen amb els nostres en desigualtat de condicions econòmiques, laborals, sanitàries i de qualitat”. Per això ha reclamat coherència en les polítiques de la Unió Europea: “La Unió Europea ha de reclamar a les matèries primeres agràries i als productes alimentaris importats totes i cada una de les exigències que reclama a la producció d’aliments a l’interior de la UE”.
Segons el parer del conseller, “és irrenunciable, és una obligació i un deure públic preservar les capacitats de produir aliments a la Comunitat Valenciana, a Espanya, a la UE; perquè la producció d’aliments és una font d’ingressos per a moltes persones i la cadena agroalimentària és un sector econòmic de summa importància a la UE”.
El titular d’Agricultura ha lamentat que la UE incentive que la principal via de subministraments d’aliments se sustente cada vegada més en la producció d’aliments en països tercers, que substituïxen de manera creixent els aliments produïts dins de la Unió.
“Ens preocupen molt, a més, les asimetries respecte a permetre l’ús de determinats plaguicides en el cultiu de productes que s’importen a la UE, que no es permeten, per raons de salut dels consumidors, en la producció dins de la UE per a combatre les mateixes plagues i malalties que afecten tant dins com fora de la UE els cultius”, hi ha afegit.
La barrera preu
El conseller ha criticat també que el preu del producte importat a la Unió Europea és inferior al del producte produït a la UE: “Amb això s’expulsa dels mercats europeus, el nostre principal consumidor, els productes saludables produïts a la UE, Espanya i la Comunitat Valenciana, i això té efectes de pèrdua agreujada de rendes dels agricultors en tota la UE i d’abandó de la producció agrària”.
En este sentit, ha lamentat que aliments saludables i necessaris en les dietes, produïts a la Unió Europea, siguen substituïts cada vegada més pels importats de països tercers. “Productes produïts en condicions que, en molts casos, tenen un preu final més baix que el produït localment. La barrera preu està, en definitiva, expulsant de la dieta de molts consumidors europeus els aliments produïts a la Unió Europea”, ha afirmat.
Relleu generacional
Enfront del greu desafiament a l’agricultor de preus molt baixos, costos de producció creixents i falta de rendibilitat, Aguirre ha defés el fet de cuidar l’agricultor i encoratjar el necessari relleu generacional: “La terra és manteniment bàsic de la producció d’aliments a escala local i regional, és un recurs escàs i no renovable, i davant de la seua degradació o abandó cal oferir solucions viables, crear les condicions perquè l’agricultor es recupere enfront de pertorbacions com les sequeres, els incendis o els riscos fitosanitaris lligats a la introducció de plagues i malalties foranes”.
Per al titular d’Agricultura, és necessari desenvolupar iniciatives d’emprenedoria agrària i establir un marc financer concorde perquè la producció agrària evolucione cap a un model d’aprofitament eficient dels recursos endògens. Al seu torn, és necessari fer front al problema de l’estructura territorial agrària lligada al minifundisme de parcel·les xicotetes.
A manera de conclusió, el conseller ha subratllat que l’agricultura i la ramaderia a la Comunitat Valenciana són sectors estratègics per a la societat, “per la seua contribució a la producció i la provisió d’aliments d’elevada qualitat i importància per a sostindre la sobirania alimentària, vertebrar el territori, generar emprenedoria i ocupació, així com atraure població al medi rural”.