Presidència
Participació ciutadana

La Generalitat inicia un procés participatiu per a elaborar el II Pla d'acció de Govern Obert de la Comunitat Valenciana

24/11/2023
La Generalitat inicia un procés participatiu per a elaborar el II Pla d'acció de Govern Obert de la Comunitat Valenciana
  • El II Pla d'Acció en matèria de Govern Obert pretén implicar la ciutadania i les organitzacions de la societat civil en la presa de decisions i en la creació de polítiques públiques
  • Es faran tres sessions de treball per a definir i desenvolupar els compromisos del document per als pròxims quatre anys
  • La Comunitat Valenciana forma part de l'OGP Local des de 2022

La Generalitat, a través de la Direcció General de Transparència i Participació, inicia un procés de participació ciutadana amb l'objectiu d'elaborar el II Pla d'Acció de Govern Obert de la Comunitat Valenciana 2023-2027, en el marc del programa OGP Local de l'Aliança de Govern Obert (Open Goverment Partnership-OGP).

Este procés participatiu per a elaborar el II Pla d'Acció de Govern Obert busca la implicació de la ciutadania i de les organitzacions de la societat civil de la Comunitat Valenciana en la creació de les polítiques públiques en matèria de participació i transparència.

L'elaboració del Pla inclourà un procés participatiu que constarà de 3 trobades, dos d'estes presencials i una tercera jornada telemàtica de rendició de comptes del procés. La primera de les reunions se celebrarà dilluns que ve 27 de novembre per a abordar els reptes prioritaris i els compromisos que formaran part del II Pla d'Acció de Govern Obert.

L'11 de desembre es desenvoluparà la segona trobada per a detallar les característiques de cada uns dels compromisos definits i dotar-los de contingut. En este sentit, s'aprofundirà en projectes i compromisos a través de diferents grups de treball. Finalment, al gener de l'any que ve se celebrarà la jornada de rendició de comptes en el qual s'establiran els elements de governança del II Pla d'Acció de Govern Obert.

L'objectiu és dissenyar un document de consens amb aportacions de totes les parts implicades. En este sentit, les línies de treball proposades per a iniciar el procés de cocreació se centren en les àrees de transparència, participació, govern obert i rendició de comptes, en les quals es prevaldrà la capacitat transformadora dels projectes i un alt nivell de participació en el desenvolupament d'estes.

OGP Local

La Comunitat Valenciana forma part d'OGP Local des de juliol de 2022 i va elaborar un I Pla d'Acció en el qual es van assumir una sèrie de compromisos davant de l'Aliança, a més de davant de la ciutadania, dels quals ha sigut necessari fer un seguiment i retre comptes.

L'OGP és una aliança mundial que inclou més de 150 governs (estatals, regionals i locals) i més de 3.000 organitzacions de la societat civil de tots els continents. Es tracta d'un espai d'intercanvi i aprenentatges per a la millora de les necessitats en matèria de govern obert de manera eficient i equitativa.

L'OGP Local és l'àmbit de l'Aliança per a governs regionals i locals. Estos governs estan més prop de les persones i el seu treball té un impacte més directe en la vida quotidiana dels ciutadans que els governs a escala nacional.

Entre els valors que fomenta l'OGP Local destaquen l'accés a la informació, la participació ciutadana, la rendició de comptes i la tecnologia i innovació per a la transparència i rendició de comptes.

A través de l'aliança, els diferents grups unixen forces per a crear plans d'acció amb mesures concretes en diverses àrees polítiques. Este model permet a les organitzacions de la societat civil i a la ciutadania exercir un paper en la definició i supervisió dels governs. Fins hui s'han establit 4.000 compromisos a tot el món.

Més informació i inscripcions consulteu ací

Galeria d'imatges