Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge

El Consell aprova els convenis amb la UPV i la UV destinats a programes de cooperació universitària per al desenvolupament

28/11/2023
  • La Vicepresidència Segona dedica a esta col·laboració un total de 280.000 euros
  • L'objectiu és la conc​​​​​​​essió d'ajudes per a fomentar la participació de l'alumnat en projectes i accions de cooperació internacional

 

El Ple del Consell ha aprovat la subscripció amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i amb la Universitat de València (UV) de dos convenis per a l'execució del projecte ‘Programa de cooperació universitària per al desenvolupament 2023’.

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge destina a cada un dels convenis 140.000 euros, per la qual cosa suma un total de 280.000 euros.

L'objectiu d'estos convenis és la concessió d'ajudes per a fomentar la participació de l'alumnat en projectes i accions de cooperació per al desenvolupament, la finalitat dels quals siga contribuir a la millora de les condicions de vida en països amb un índex de desenvolupament humà mitjà-baix, o de les poblacions més vulnerables d'altres estats amb desigualtats internes. Estos projectes es desenvolupen a través d'institucions vinculades al sistema de cooperació internacional (ONGD, organismes internacionals, universitats, etc.).

Pel que fa al conveni de la UPV, l'objectiu és contribuir a enfortir la cooperació universitària atesos els principis de desenvolupament sostenible, així com consolidar la formació, la investigació i el treball en la xarxa de la UPV en relació amb la cooperació.

Les activitats que recull este conveni amb la UPV són: pràctiques externes del màster de Cooperació al Desenvolupament; VII Premis a la Investigació en Desenvolupament i Cooperació Internacional (treball fi de grau i treball fi de màster); Programa Ventus; Jornades Cooperació Universitària Valenciana i seminaris i conferències sobre el panorama actual de la cooperació.

Per la seua banda, el conveni amb la Universitat de València recull com a objectiu erradicar la pobresa i les desigualtats extremes promovent l'educació superior en països més desfavorits i enfortint la cooperació universitària, tot això fomentant una ciutadania valenciana crítica, participativa i solidària.

Per a dur a terme estos fins, el conveni preveu el desenvolupament de beques de cooperació de la UV per a alumnes de països del sud i procedents de països en guerra; cursos de formació de programa de voluntariat; bosses de viatge per a activitats de voluntariat internacional; jornades de cooperació de les cinc universitats públiques valencianes; avaluació de l'abast de la convocatòria Voluntariat UV; organització de congressos i suport a accions de cooperació internacional, educació per al desenvolupament i ciutadania global, voluntariat i comerç just, entre altres.