Sanitat
Infeccions de transmissió sexual

Sanitat posa en marxa una campanya per a conscienciar sobre les infeccions de transmissió sexual en incrementar-se els nous casos un 38 %

28/11/2023
Sanitat posa en marxa una campanya per a conscienciar sobre les infeccions de transmissió sexual en incrementar-se els nous casos un 38 %
  • En 2022 s'han diagnosticat 5.547 casos nous d'infeccions de transmissió sexual (ITS) enfront dels 4.029 casos de l'any 2021
  • La campanya informativa se centra a conscienciar la població juvenil sobre la importància de les mesures de protecció per a evitar contagis
  • Els casos de gonorrea i clamídia s'han duplicat en els últims anys, i la taxa de sífilis és la més alta des de fa una dècada

La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa una campanya de conscienciació sota el lema ‘És absurd. No arrisques’ per a conscienciar, principalment la població juvenil, sobre la importància que tenen les mesures de protecció, com és el preservatiu, per a evitar el contagi de les infeccions de transmissió sexual (ITS).

De fet, Sanitat ha registrat un increment del 38 % dels casos notificats per infeccions de transmissió sexual durant el període d’un any. Així, mentre en 2021 es van registrar 4.029 casos nous d’ITS, durant l’any passat es van notificar un total de 5.547 casos.

Esta campanya, que es pot consultar en pàgina web de la Conselleria de Sanitat, s’ha començat a difondre esta setmana en els autobusos, principalment en aquelles línies que cobrixen les zones universitàries, a les estacions de metro, els mitjans de comunicació i les xarxes socials (Instagram, Facebook, TikTok i Spotify).

La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha assenyalat la necessitat d’informar la població, sobretot els jóvens, sobre quina és la situació actual de les infeccions que es transmeten via sexual i la importància que tenen les mesures de protecció, “perquè han de ser conscients que protegint-se mitjançant preservatiu en les pràctiques sexuals es disminuïx considerablement el risc de contraure qualsevol d’estes infeccions”, ha indicat.

D’esta manera, Sanitat ha dissenyat una campanya de conscienciació sobre la importància de l’ús del preservatiu, ja que és la mesura més eficaç per a evitar contraure la infecció. A més, la directora general ha assenyalat que “davant de qualsevol pràctica de risc, el Sistema Sanitari disposa de nombrosos recursos assistencials per a poder fer un diagnòstic primerenc amb la finalitat de fer un tractament com més prompte millor, a més d’evitar la transmissió del virus a altres persones”.

En este sentit, Sanitat difon a través d’esta campanya missatges directes, que capten l’atenció i emfatitzen sobre els riscos de no utilitzar mesures de prevenció. Alguns dels missatges de la campanya són: ‘No usar preservatiu és com acariciar una medusa’, ‘No usar preservatiu és com fer paracaigudisme amb un paraigua’ o ‘No usar preservatiu és com fer malabars amb un cactus’, entre altres.

Situació actual de les ITS

Actualment, pràcticament totes les infeccions de transmissió sexual s’han incrementat en els últims anys. El perfil del pacient amb ITS és principalment el d’un home, d’una edat compresa entre els 20 i els 40 anys, que manté relacions sexuals amb múltiples parelles. Únicament en el cas d’infecció per ‘Chlamydia’ la xifra és superior en les dones.

En el cas de la gonorrea, els casos s’han duplicat en els últims anys. Per exemple, l’any 2022, a la Comunitat Valenciana es van notificar 2.091 casos nous d’infecció de gonocòccia enfront dels 1.277 de l’any 2021. La taxa actual se situa en 40,38 casos nous per cent mil d’habitants, enfront d’una taxa de 25,07 en 2021. En el 60 % dels casos, la persona que patix la infecció assegura mantindre relacions múltiples i quant al sexe, és quatre vegades superior en els hòmens respecte a les dones.

Quant a la sífilis, els casos notificats han passat de 671 casos nous detectats l’any 2021 als 731 casos registrats en 2022. Esta infecció és predominant en els hòmens, i és deu vegades superior als casos en dones. De fet, dels casos nous en 2022, en són 665 d’hòmens enfront dels 65 casos en dones.

La infecció per ‘Chlamydia’ és una altra de les ITS que s’està duplicant. En 2022, els casos notificats ascendixen a 2.261 enfront dels 1.620 de l’any 2021, i en el cas d’esta infecció hi ha un nombre més gran de contagi en dones. Així mateix, disminuïx l’edat, que se situa entre els 15 i els 34 anys.

Casos de VIH

D’altra banda, les infeccions per VIH també han experimentat un creixement en passar de 461 casos nous en 2021 a 464 casos en 2022, en este cas, 399 dels contagis han sigut en hòmens i 65 en dones.

Així, en el 84,26 % dels casos, la transmissió ha sigut via sexual, per la qual cosa l’ús de mesures de protecció en les relacions sexuals podria haver evitat el contagi.

En este sentit, des de Sanitat es recorda la importància de previndre per a evitar el contagi, i davant de qualsevol exposició de risc. A la Comunitat Valenciana hi ha unitats de prevenció del VIH/SIDA i ITS (UPS/ITS) -també conegudes com a CIPS-, dependents de Salut Pública, per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la infecció per VIH i ITS. El seu àmbit territorial d’actuació és provincial, i actuen de manera integrada i coordinada amb els recursos d’Atenció Primària, les unitats de salut sexual i reproductiva (USSiR) i les unitats específiques -com ara microbiologia, dermatologia, infeccioses, medicina interna o urgències, entre altres-, així com les ONG de la província implicada en el tema.

A més, si no han passat 72 hores des de l’exposició amb risc al VIH, es pot iniciar un tractament preventiu amb fàrmacs antiretrovirals durant 28 dies que podria evitar la infecció, és l’anomenada profilaxi postexposició.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la directora general de Salut Pública, Ruth Usó