Hisenda, Economia i Administració Pública
Transició energètica

El Consell aprova destinar 90 milions d’euros a la implantació i el desenvolupament de la fàbrica de bateries en Parc Sagunt II

28/11/2023
El Consell aprova destinar 90 milions d’euros a la implantació i el desenvolupament de la fàbrica de bateries en Parc Sagunt II
  • Ruth Merino afirma que la Generalitat “seguix així el full de ruta que facilita la primera gigafactoria d'Espanya” i confia que el Govern central “firme ja i facilite altres aspectes clau” per a executar el projecte
  • El Ple de l'executiu autonòmic aprova un acord que permet incrementar a un màxim de 2,5 milions els fons per a formar i contractar persones desocupades en empreses

El Consell ha aprovat el decret que regula la concessió directa d’una subvenció per import de 90 milions d’euros a Power HoldCo Spain SAU per a la implantació i el desenvolupament de la seua fàbrica de cel·les de bateries en Parc Sagunt II.

En declaracions realitzades durant la roda de premsa posterior al ple de l’executiu valencià, la consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha assenyalat que, amb este acord, la “Generalitat seguix el full de ruta que facilita l’execució de la primera gigafactoria d’Espanya”.

“Esperem que el Govern central, una vegada constituït, firme ja i facilite també altres aspectes clau” que permeten “dur a terme, en els temps que manegem per a la conclusió d’esta obra, tots els processos que siguen necessaris”, hi ha afegit.

Tal com ha recordat, “esta actuació suposa una inversió superior a 3.000 milions d’euros i la creació de més de 3.000 llocs de treball directes”, i constituïx “un projecte estratègic”, la importància del qual transcendix l’àmbit autonòmic.

Ha explicat també que, amb càrrec a esta ajuda, es finançaran les inversions en l’àmbit de la protecció del medi ambient, l’eficiència energètica i la descarbonització que desenvolupe PowerCO per a la implantació de la factoria.

Estes ajudes s’atorguen amb caràcter excepcional i per raons d’interés públic de caràcter econòmic i social per a executar-les en el període 2023-27.

Per part de la Generalitat, i per a atendre les obligacions de contingut econòmic que es deriven de la concessió d’esta subvenció, s’ha tramitat el corresponent expedient de generació de crèdits, per tractar-se de fons procedents dels Pressupostos Generals de l’Estat que tenen caràcter finalista.

Estos recursos se sumen als més de 120 milions d’euros de recursos propis de la Generalitat inclosos en els pressupostos per a 2024 en diverses inversions en Parc Sagunt II vinculades a la factoria de cel·les de bateries.

Ajudes a la contractació i a persones desocupades

El Consell ha aprovat també augmentar a un màxim de 2,5 milions d’euros la dotació per a accions formatives amb compromisos de contractació en empreses, dirigides a persones desocupades de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu d’esta mesura és finançar el programa ‘Formació a mida de les empreses’, un pla mixt d’ocupació i formació que comptava amb una dotació inicial d’un milió d’euros i que ara veu augmentar esta xifra a un màxim de 2,5 milions per a l’exercici 2023.

Es busca així ampliar l’accés a la qualificació professional i augmentar les oportunitats laborals per a la població en situació de desocupació de la Comunitat. A més, al mateix temps, es proveirà les companyies del territori valencià amb talent humà i especialitzat en els sectors productius més demanats i dinamitzadors de l’economia valenciana.

D’altra banda, el Consell ha aprovat una modificació del decret pel qual es crea la Distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals, amb la finalitat que la celebració es puga fer en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.

El decret esmentat establia que la celebració solemne per part del Consell de l’aniversari de la Constitució espanyola, que té lloc el 6 de desembre, fora a Alacant.

No obstant això, en virtut de la reforma, s’establix que esta celebració “es podrà dur a terme en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, s’ha introduït una modificació referida al desenvolupament d’actes commemoratius en altres llocs de la Comunitat Valenciana, de manera que s’indica que “el Consell podrà acordar la realització d’altres actes i activitats que considere oportuns entorn de la commemoració del Dia de la Constitució Espanyola”.

Esta modificació ve justificada per la voluntat del Consell de contribuir a augmentar la vertebració del territori de la Comunitat Valenciana i augmentar la proximitat de les institucions.

Separació de Rodríguez-Piñero en l’APV

El Ple del Consell ha acordat, a més, la separació d’Inmaculada Rodríguez-Piñero com a vocal a proposta de la Generalitat en el Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV).

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats