Sanitat

Medicina Digestiva de l’Hospital Clínic de València forma especialistes d’Espanya i Portugal en dos noves tècniques endoscòpiques

30/11/2023
Medicina Digestiva de l’Hospital Clínic de València forma especialistes d’Espanya i Portugal en dos noves tècniques endoscòpiques
  • Es tracta de la tècnica de dissecció endoscòpica submucosa i d'una tècnica que tracta les patologies motores de l'esòfag
  • En esta edició del curs s'han format 12 especialistes d'Espanya i Portugal

El Servei de Medicina Digestiva de l’Hospital Clínic de València ha organitzat la III edició del curs d’iniciació a la dissecció endoscòpica submucosa i la miotomia peroral endoscòpica (per les seues sigles en anglés, POEM). És l’únic curs que es realitza a la Comunitat Valenciana sobre estos procediments i s’hi ha format un total de 12 especialistes d’Espanya i Portugal.

La dissecció endoscòpica submucosa és una tècnica que permet la resecció de lesions tumorals no avançades.

El procediment de la miotomia tractat en el curs és una nova tècnica menys invasiva que la cirurgia, la qual cosa possibilita una ràpida recuperació del pacient. Permet tractar patologies motores de l’esòfag com l’acalàsia (trastorn que dificulta el pas d’aliments i líquids des de l’esòfag fins a l’estómac). A la Comunitat Valenciana es du a terme a l’Hospital Clínic Universitari de València i a l’Hospital General Universitari Doctor Balmis d’Alacant.

Tal com ha explicat el Dr. Andrés Peña, cap de secció de la Unitat d’Endoscòpies del Servei de Medicina Digestiva i director d’este curs, “la miotomia peroral endoscòpica és un procediment mínimament invasiu que permet que els pacients amb acalàsia puguen menjar i beure amb normalitat. Millora notablement la seua qualitat de vida i suposa una ràpida recuperació després de la realització”. El doctor Peña ha recordat que l’Hospital Clínic de València “va iniciar este procediment en 2021 amb molt bons resultats”.

Cas real

El curs, titulat ‘Medical Expert Training in DSE/POEM’, s’ha realitzat durant dos dies a la Unitat Central d’Investigació de Medicina (UCIM) de la Universitat de València i s’ha fet en animals vius i model ‘ex vivo’, supervisat per un equip veterinari.

La formació també contenia la realització d’un cas real amb la tècnica de la miotomia peroral endoscòpica en un pacient amb acalàsia, en la Unitat d’Endoscòpies de l’Hospital Clínic de València.

El curs ha comptat amb la col·laboració de dos destacats especialistes de referència en estos procediments, el doctor Enrique Rodríguez, de l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid, i el doctor Pedro de María, de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid.

Galeria d'imatges