Presidència

La Generalitat rehabilitarà el palau Marqués de Rafal d’Orihuela després de trobar-lo en un estat pèssim, sense accessibilitat i sense llicència d’ús per a oficines

30/11/2023
La Generalitat rehabilitarà el palau Marqués de Rafal d’Orihuela després de trobar-lo en un estat pèssim, sense accessibilitat i sense llicència ...
  • La delegada del Consell denuncia la “greu irresponsabilitat” del Govern del Botànic en obrir al públic un edifici que no tenia els permisos necessaris i mancava de les mínimes condicions de seguretat

La Generalitat té previst dur a terme un projecte de reforma del palau Marqués de Rafal d’Orihuela per a esmenar les múltiples deficiències trobades en l’edifici i adequar-lo a la normativa vigent en matèria de seguretat i prevenció de riscos, després de trobar-lo en un estat pèssim. El projecte també inclourà les reformes necessàries a l’interior de l’immoble per a adaptar-lo a futurs usos administratius i d’oficines, entre altres, i a la normativa urbanística municipal vigent.

El palau Marqués de Rafal d’Orihuela va ser adquirit el juny de 2022 per 2.350.000 euros per l’anterior Consell de la Generalitat. S’hi va establir la seu de Presidència i les oficines de l’anomenat pla Vega Renhace, amb diversos empleats treballant a l’interior sota la direcció d’un assessor del president, Ximo Puig.

La Generalitat elaborarà de manera immediata un informe de l’estat de conservació de l’immoble en comprovar el seu estat d’abandó i la falta de manteniment i de mesures d’accessibilitat. Un informe realitzat després de les primeres inspeccions revela que l’edifici ha tingut constants fuites d’aigua amb afecció en el sistema d’alarma i que no reunix les mínimes condicions de seguretat per a estar obert al públic. Les instal·lacions d’electricitat, protecció contra incendis i climatització són inexistents o obsoletes.

De les primeres inspeccions també es desprén que l’equipament d’enllumenat, ventilació i telecomunicacions és deficient. L’informe establix que l’extens llistat d’irregularitats trobades desaconsella que el palau puga tindre un ús administratiu, amb activitat de despatxos i oficines, sense les corresponents reformes en profunditat. Les instal·lacions actuals són concordes a l’ús original de l’edifici, com a antic habitatge. De fet, la major part de l’immoble es troba en el seu estat original del segle XVIII, reformat al començament del segle XX.

El palau té l’autorització per a ús com a habitatge, no per a oficines i administratiu. Per a sol·licitar el canvi d’ús serà necessari fer un projecte tècnic que incloga totes les intervencions necessàries i la solució de les múltiples irregularitats. Haurà d’incloure accessibilitat, protecció contra incendis, senyalística i habitabilitat, entre altres requisits, i previ a tot això, informes de seguretat estructural, estudi de patologies i diagnòstic de la seguretat de l’edifici. Per a dur-ho a terme serà necessari sol·licitar les corresponents llicències d’obres i activitat.

La delegada del Consell a Alacant, Agustina Esteve, ha assenyalat que va ser una “absoluta irresponsabilitat” que el Consell del Botànic obrira l’edifici en eixes condicions i sense els permisos i les autoritzacions necessaris. “Com és possible que Ximo Puig instal·lara allí la seu de Presidència i unes oficines en la primera planta sense ascensor i sense les corresponents llicències, i ni tan sols estar garantida la seguretat dels treballadors?”, pregunta Esteve, que alerta també que es tractava d’un edifici públic que no estava adaptat.

La delegada del Consell ha parat l’atenció, a més, en el fet “gravíssim” que l’edifici s’obrira al públic, amb visites de famílies, amb el consegüent risc per a la seua seguretat. “El palau Marques de Rafal no reunia les mínimes condicions per a estar obert. Pel seu interior van passar famílies amb xiquets sense conéixer que l’immoble mancava de mesures de seguretat i que tenia importants deficiències”, ha lamentat Agustina Esteve.

El mes de gener de 2023 van començar a treballar al palau Marqués de Rafal el director del pla i tècnics de l’empresa Tragsatec, amb la qual la Generalitat havia concertat el maig de 2022 una encomanda de gestió per a la implementació i el seguiment del pla Vega Renhace. Després de diversos mesos treballant al seu interior, el juny de 2023 l’anterior Consell de la Generalitat en funcions emet acta de fi de l’encàrrec i els treballadors abandonen els seus llocs.

El 18 de juliol de 2023 el director del pla va tancar l’edifici, el va deixar sense servei de seguretat i neteja i va entregar les claus del palau Marqués de Rafal a la Delegació del Consell a Alacant.

Galeria d'imatges