Agricultura, Ramaderia i Pesca
Jornada Andersen

Aguirre aplaudix que el Parlament Europeu rebutge augmentar els límits del triciclazole en l’arròs importat i ho considera un avanç en reciprocitat

01/12/2023
  • El conseller d'Agricultura reclama ‘clàusules espill’ en els acords comercials, “perquè la nostra sobirania alimentària ho necessita”
  • Lamenta que la presidència espanyola del Consell de la UE no haja promogut eixa reciprocitat en les produccions agràries dins i fora de la Unió Europea

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha mostrat la seua satisfacció per l’acord reeixit per majoria absoluta en el Parlament Europeu per a rebutjar la proposta de la Comissió d’augmentar els límits del triciclazole en l’arròs importat de 0,01 mg/kg a 0,09 mg/kg.

“Nosaltres tenim greus problemes per a produir arròs bomba per no poder utilitzar matèries actives com el triciclazole, i no té sentit que la UE pose bastons a la roda i permeta comprar arròs a països tercers als quals sí que els permet utilitzar-lo”.

Aguirre ha fet estes declaracions en la seua intervenció en la Jornada Andersen. ‘Reciprocitat agroalimentària en els acords comercials de la UE’, una xarrada amb professionals del sector i representants d’associacions agràries a les quals ha agraït “la pressió que han fet en este tema, AVA-Asaja en concret”. “Vull recordar que la Conselleria també ha posat el seu granet d’arena per a aconseguir este acord, amb les cartes remeses als europarlamentaris alertant-los del problema”, hi ha afegit.

El conseller ha criticat les polítiques imposades des de la UE, allunyades de la realitat del camp, i ha subratllat que “la falta de reciprocitat representa greus amenaces i efectes directes en la nostra agricultura”, per la qual cosa és necessari preveure les ‘clàusules espill’ en els acords comercials sobre la importació de productes agroalimentaris a la UE, per a garantir que estos productes es produïsquen exactament sota els mateixos estàndards sanitaris, fitosanitaris, de benestar i ambientals que els impostos als productes nacionals dins de la UE.

Aguirre ha criticat que les institucions de la UE no defenguen el greu repte al qual s’enfronta la sobirania alimentària en absència de reciprocitat i ha lamentat que en l’agenda de la presidència espanyola del Consell de la Unió no s’haja promogut eixa reciprocitat.

Per això ha insistit, sobretot després de l’acord de la UE amb Mercosur, que “s’ha de crear marge per a aplicar ‘clàusules espill’, perquè la nostra sobirania alimentària ho necessita”.

Competència deslleial

“No té lògica tolerar la importació a la UE de productes de menys nivell d’ambició i tolerar la caiguda de la competitivitat que això comporta per a la producció d’aliments dins de la UE”, ha assenyalat el conseller, que considera que el criteri ‘preu’ resta competitivitat a molts productes i processos de qualitat del sector agroalimentari a la UE.

En la seua opinió, atorgar avantatge competitiu a la producció fora de la UE equival a tolerar una competència deslleial, i ha posat com a exemple el recent acord amb Nova Zelanda, els agricultors del qual utilitzen substàncies químiques prohibides en els sòls europeus, com ara l’atrazina (herbicida) i el diflubenzuron (insecticida).

El conseller considera urgent millorar el control en frontera i la normativa d’etiquetatge, que informe de manera veraç perquè els consumidors puguen prendre les seues decisions de compra d’aliments amb coneixement, i reitera la necessitat que els nous acords comercials incloguen reciprocitat en ambició mediambiental i sanitària.

Galeria d'imatges