Sanitat

Sanitat va realitzar més de 467.000 proves de diagnòstic del VIH durant l’any passat, un 1,22 % de les quals van ser positives

01/12/2023
Sanitat va realitzar més de 467.000 proves de diagnòstic del VIH durant l’any passat, un 1,22 % de les quals van ser positives
  • La Comunitat Valenciana va registrar 464 casos nous de VIH en 2022
  • Més de 14.300 persones han sigut tractades amb fàrmacs antiretrovirals contra el VIH amb la finalitat de cronificar la infecció i evitar la progressió de la malaltia
  • En un any s'han incrementat quasi un 20 % les consultes ateses en les unitats de prevenció de VIH/SIDA i ITS  

La Conselleria de Sanitat posa èmfasi, amb motiu del Dia Mundial del VIH-SIDA, que se celebra cada 1 de desembre, en la importància que tenen les mesures de prevenció per a evitar el contagi del VIH, i en cas que hi haja pràctiques de risc acudir com més prompte millor als recursos assistencials per a fer-se una prova de detecció del VIH. Durant l’any passat, els laboratoris públics de la Comunitat Valenciana van realitzar 467.429 proves per al diagnòstic de VIH, l’1,22 % de les quals van ser positives.

Representants de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat han participat en la jornada organitzada per CALCSICOVA, Coordinadora d’Associacions de VIH i Sida de la Comunitat Valenciana, a la plaça de la Verge de València amb motiu del Dia Mundial.

La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha recalcat la importància de les proves de detecció, “ja que són crucials per a obtindre un diagnòstic precoç del VIH, perquè en cas que siga positiva es pot iniciar com més prompte millor el tractament antiretroviral, a més d’ajudar a frenar la transmissió del virus i evitar futurs contagis”.

Del total de proves que s’han fet, 176.859 es van realitzar al Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana i 290.570 als hospitals, 44.988 d’estes últimes s’han fet en hospitals de Castelló, 150.036 en hospitals de València i 95.546 en hospitals d’Alacant.

Durant l’any passat, a la Comunitat Valenciana es van diagnosticar 464 casos nous de VIH enfront dels 438 de 2021, per la qual cosa la taxa global ha passat de 8,6 casos per 100.000 habitants a 8,9.

Quant al perfil del pacient diagnosticat, hi ha més predomini de casos en hòmens, 399 casos enfront de 65 casos diagnosticats en dones. Per grups d’edat, les taxes més altes es registren entre els 25 i 39 anys.

D’altra banda, el 84,2 % dels diagnòstics nous de 2022 tenen el seu origen en la transmissió sexual, en les relacions no protegides, i la més freqüent és la transmissió homo/bisexual (57,3 %), seguida de l’heterosexual (26,9 %).

Així mateix, del total de diagnòstics nous de VIH, el 7,76 % van derivar en casos de SIDA. Es tracta de 36 pacients, el 83,33 % dels quals són hòmens.  

Segons ha recordat la directora general de Salut Pública, “la infecció de VIH es pot evitar, ja que la majoria dels nous casos es transmeten per via sexual, en concret a través de relacions sexuals no protegides”.

“Per això, des de la Conselleria de Sanitat estem insistint a la població juvenil en la importància de l’ús del preservatiu a través de la nova campanya que hem posat en marxa esta mateixa setmana per a conscienciar sobre els riscos de contraure o transmetre una infecció de transmissió sexual”, hi ha afegit.

Més de 14.000 pacients en tractament

Actualment, hi ha tractaments antiretrovirals que permeten millorar de manera considerable la qualitat de vida de les persones diagnosticades de VIH. De fet, els actuals tractaments són capaços de reduir la càrrega viral fins a nivells indetectables, la qual cosa evita la transmissió.

Durant l’any passat, 14.317 persones van rebre tractaments antiretrovirals: 1.195 pacients de Castelló, 7.752 de València i 5.370 d’Alacant. En un any el nombre de pacients tractats amb estos fàrmacs s’ha incrementat un 6,77 %.

La directora general ha recordat que este tipus de tractament “evita la multiplicació del VIH i permet que el sistema immunològic de la persona es recupere, supere les infeccions i evite el desenvolupament de la SIDA o altres efectes a llarg termini causats per la infecció de VIH”.

D’altra banda, la Comunitat Valenciana compta amb recursos específics per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la infecció per VIH i ITS, com és el cas de les unitats de prevenció del VIH/SIDA i ITS (UPS/ITS), també conegudes com a CIPS. Per això, davant de qualsevol exposició de risc és important acudir a estes unitats per a la valoració per part del personal especialitzat.

En concret, durant 2022 s’ha registrat un increment de quasi un 20 % del total de consultes (primeres, successives i telefòniques), que han sigut ateses a les unitats de prevenció del VIH/SIDA i ITS. Així, l’any passat es van atendre 16.758 consultes enfront de les 13.986 consultes ateses en 2021.

Galeria d'imatges