Justícia i Interior

La Conselleria de Justícia i Interior informa els municipis sobre els procediments i els recursos disponibles en situacions d’emergència a causa de les nevades

01/12/2023
La Conselleria de Justícia i Interior informa els municipis sobre els procediments i els recursos disponibles en situacions d’emergència a causa ...
  • Un total de 82 municipis de la Comunitat Valenciana tenen risc alt de nevades, mentre que 122 tenen risc mitjà
  •  El Servei de Bombers Forestals de la Generalitat s'encarrega de la neteja i la senyalització de talls de carreteres secundàries, camins i pistes rurals

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), ha enviat una circular als municipis de la Comunitat Valenciana en la qual se’ls informa sobre els procediments i recursos disponibles en situacions d’emergència a causa de nevades i se’ls insta a adoptar les mesures preventives oportunes per a fer front a qualsevol incidència.

La campanya anual enfront del risc de nevades inclou la difusió d’esta circular però, a més, servix per a informar ajuntaments, centres de control de sistemes de transport, empreses de serveis bàsics i serveis d’emergències sanitàries, rescat i trànsit, que han d’actualitzar els recursos d’intervenció, les rutes de neteja i les mesures d’autoprotecció a la població.

A la Comunitat Valenciana hi ha 82 localitats que es troben per damunt dels 800 metres d’altitud i, per tant, tenen risc alt de veure’s afectades per alguna emergència per nevades, mentre que 122 municipis se situen entre els 400-800 metres i tenen un risc mitjà.

Així mateix, es pot donar la circumstància que hi haja neu a l’altura del nivell del mar i, fins i tot sent episodis de curta duració, això podria ocasionar incidències de mobilitat en zones de més densitat poblacional.

Procediment d’actuació

A través del Procediment d’actuació enfront del risc de nevades s’actualitzen els recursos per a fer front als incidents relatius als serveis viaris de les carreteres amb l’establiment del Centre de Coordinació de Carreteres, encarregat de la gestió de les diverses tasques de neteja de vials.

Segons detalla la circular, els recursos essencials per a actuar en cas que hi haja nevades també estan destinats a evitar la incomunicació dels municipis i la seua població. D’esta manera, totes les administracions amb competències en carreteres disposen de vehicles especials i adaptats (amb equips llevaneu) per a la retirada de la neu, així com màquines per a escampar sal.

D’altra banda, el Servei de Bombers Forestals de la Generalitat està incorporat en l’operativa de neteja de vials i senyalització de talls de carreteres. En el cas de la província de Castelló, es fa càrrec de 9 dels 25 itineraris de neteja establits en tota la província, i es dedicarà a carreteres de la xarxa secundària, camins i pistes rurals.

Finalment, la circular també informa que els habitants dels municipis, les barriades i les urbanitzacions més vulnerables tenen a la seua disposició, en la pàgina web del 112, consells a la població davant del risc de nevades, a més d’informació actualitzada amb les prediccions de nevades i la documentació per a la gestió d’este risc.

Galeria d'imatges