Agricultura, Ramaderia i Pesca
Viticultura

Agricultura amplia la vigència de les autoritzacions de plantacions de vinya que caduquen en 2023

02/12/2023
  • Esta mesura excepcional es pren a conseqüència dels efectes de la sequera sobre este cultiu i per a preservar els drets i les oportunitats dels viticultors

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca amplia la vigència de les autoritzacions de plantacions de vinya, que finalitza en 2023, en determinades comarques i municipis valencians davant dels efectes de les elevades temperatures i l’escassetat de pluges. El període de vigència dels terminis de les autoritzacions de nova plantació en eixes zones s’amplia en 12 mesos.

Es tracta d’una mesura excepcional per a l’any 2023 que s’adopta a conseqüència dels efectes de la sequera a la Comunitat Valenciana, i amb la finalitat d’assegurar que no minven els drets i les oportunitats dels viticultors.

La mesura s’ha publicat a través d’una resolució de la Conselleria en el Diari Oficial de la Generalitat.

El conseller d’Agricultura, José Luis Aguirre, ha indicat que “els fenòmens climàtics adversos de la primavera de 2023 han afectat greument el sector vitivinícola valencià i els viticultors situats a les comarques més afectades han trobat dificultats excepcionals per a fer treballs en les seues vinyes, que generalment es realitzen a la primavera, com ara la neteja i la preparació del sòl, la plantació de noves vinyes o l’empelt”.

José Luis Aguirre hi ha afegit que “estes activitats no són possibles en l’actualitat a causa de la sequedat del sòl i a les condicions extremadament desfavorables per al cultiu de noves plantacions”.

L’actual normativa especifica que l’autorització de plantació s’ha de concedir als sol·licitants seleccionats a tot tardar l’1 d’agost de cada any, la qual cosa els permet preparar el sòl a la tardor i obtindre les noves vinyes, que després es planten durant la primavera.

En este sentit, el conseller ha justificat la decisió d’ampliar el període de vigència, ja que no s’hi donen les condicions climatològiques adequades.

A més, els viticultors amb autoritzacions per a noves plantacions, conversió de drets o replantacions destinades a ser utilitzades als termes municipals afectats pels fenòmens climàtics adversos de la primavera de 2023, que expiren en 2023, podran comunicar abans del 31 de desembre de 2023 que no tenen intenció de fer ús de la seua autorització i que no es volen beneficiar de la pròrroga de validesa prevista en la resolució de la Conselleria d’Agricultura.