Presidència
XIII Conferència Interautonòmica de Participació Ciutadana

La Comunitat Valenciana es posiciona com a referent en el debat autonòmic amb l’impuls de noves mesures sobre participació ciutadana

01/12/2023
La Comunitat Valenciana es posiciona com a referent en el debat autonòmic amb l’impuls de noves mesures sobre participació ciutadana
  • La Generalitat presenta l'Estratègia valenciana de participació ciutadana en el ple de la Xarxa Autonòmica 
  • El director general de Transparència i Participació clausura la XIII Conferència Interautonòmica de Participació Ciutadana que s'ha celebrat esta setmana a València

El director general de Transparència i Participació Ciutadana, José Tárrega, ha destacat el compromís del Govern Valencià amb la participació ciutadana a través de l’impuls de noves mesures que la situen com a referent en el debat autonòmic, dirigides a una implicació “real i efectiva” de la ciutadania en els assumptes públics.

Així ho ha traslladat José Tárrega en l’acte de clausura als i les representants de les 14 comunitats autònomes que han assistit a la XIII Conferència Interautonòmica de Participació Ciutadana, que s’ha celebrat esta setmana al palau de les Comunicacions de València.

El director general de Participació ha afirmat que s’obri una oportunitat “d’escometre accions conjuntes i clares” a través de projectes comuns i la labor entrellaçada d’esta xarxa, que “enfortirà definitivament el caràcter institucional d’esta gran aliança”.

José Tárrega ha reiterat la voluntat del Govern Valencià que la Xarxa Autonòmica de Participació “tinga una nova dimensió de caràcter internacional”, incloent-hi alguna de les accions estratègiques que proposarà la Generalitat en el marc del II Pla d’acció per a l’Aliança per al Govern Obert.

Estratègia valenciana de participació ciutadana

Durant la sessió final de la trobada, el director general de Transparència i Participació ha exposat algunes de les accions que inclou l’Estratègia valenciana de participació ciutadana de la Generalitat, actuacions que seran estudiades per les diverses comunitats autònomes en el si de la Xarxa Interautonòmica.

Entre estes actuacions ha destacat la creació d’una comissió de treball integrada per un membre designat per cada comunitat autònoma integrada en la Xarxa, amb l’objectiu de posar en marxa accions que tinguen continuïtat en el temps, sota el lideratge de l’administració amfitriona en cada moment.

Així mateix, Tárrega ha explicat que la futura Comissió de Treball seria l’encarregada de redactar el I Pla d’acció comuna de la Xarxa Interautonòmica de Participació Ciutadana, amb una vigència de quatre anys i accions concretes en matèria de participació.  

Entre estes accions, s’ha referit a l’elaboració d’una guia de fites i mecanismes de processos participatius comuna per als diversos territoris, que afavorisca l’escolta a les òptiques i sensibilitats diferents; el desenvolupament de nous mecanismes de participació ciutadana; la programació d’actuacions de foment de la cultura participativa; el desenvolupament de treballs de recerca; la posada en marxa d’un espai virtual de trobada, intercanvi d’experiències i seguiment dels projectes d’acció comuna, o l’elaboració d’un protocol de dades obertes de les administracions públiques, entre altres.

El Ple de la Conferència Interautonòmica de Participació Ciutadana s’ha emplaçat a una reunió el pròxim mes de gener per a adoptar una decisió sobre l’Estratègia valenciana de participació ciutadana plantejada per la Generalitat, a més d’anunciar quina autonomia albergarà la sessió en 2024.

La trobada a València ha comptat amb la presència dels responsables en la matèria de 14 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Illes Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid, Múrcia, País Basc, La Rioja, Melilla i Navarra. Al seu torn, han assistit representants d’entitats associatives, àmbit acadèmic i membres de la societat civil.

La XIII Interautonòmica de Participació Ciutadana ha fomentat el debat en cinc panells de treball orientats als responsables polítics i al personal tècnic assistent a la trobada. S’hi han recollit les aportacions de les autonomies en matèries com el moviment veïnal i l’associacionisme; la transparència, la participació, els senyals d’identitat i els grups d’interés; els reptes i les oportunitats que oferixen els pressupostos participatius autonòmics, i l’avaluació de les polítiques públiques a través d’auditories ciutadanes.

Galeria d'imatges