Presidència

El Consell concedix la Distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals als diputats, diputades i senadors de la Comunitat Valenciana que van aprovar la Constitució Espanyola

05/12/2023
  • L'acte d'entrega tindrà lloc el 6 de desembre, a les 11.00 hores, a la Diputació de Castelló
  • El Consell destaca amb esta distinció la responsabilitat i cerca de consens per part d'hòmens i dones, pares i mares de la Constitució

El Consell ha aprovat atorgar la distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals als diputats, diputades i senadors elegits a les províncies d'Alacant, Castelló i València, que, en les sessions del Congrés dels Diputats i del Senat celebrades el 31 d'octubre de 1978, van aprovar el text de la Constitució Espanyola.

Este reconeixement es concedix amb motiu de la celebració, el 6 de desembre, del Dia de la Constitució, i, enguany, s'entregarà en l'acte commemoratiu que tindrà lloc a la Diputació de Castelló.

Les distincions es troben regulades pel Decret 218/2015, de 4 de desembre, i amb estes el Consell reconeix l'aportació, labor, lluita i trajectòria de persones físiques o jurídiques en favor dels drets i llibertats públiques continguts en la Constitució.

En les sessions del Congrés dels Diputats i del Senat celebrades el 31 d'octubre de 1978 es va procedir a la votació final del text constitucional, que seria sotmés a referèndum el 6 de desembre de 1978.

En el Ple del Congrés dels Diputats, la Constitució es va aprovar per 325 vots a favor, entre els quals es van comptar els dels següents diputats i diputades elegits per les circumscripcions d'Alacant, Castelló i València: Francisco Javier Máximo Aguirre de la Hoz; José Luis Albiñana Olmos; Emilio Attard Alonso; José Luis Barceló Rodríguez; Enrique Beltrán Sanz; Antonio Bisbal Iborra; Emèrit Bono Martínez; Pilar Brabo Castells; Francisco de Paula Burguera Escrivá; Jaume Castells Ferrer; Asunción Cruañes Molina; Joaquín Fuster Pérez; Joaquín Galant Ruiz; Luis Gámir Casares; Antonio García Miralles; Luis Jiménez Morell; Enrique Monsonís Domingo; Joaquín Muñoz Peirats; José Miguel Ortí Bordás; Juan Bautista Pastor Marco; José Ramón Pin Arboledas; Palmira Pla Pechovierto; Juan Rodríguez Marín; Joaquín Ruiz Mendoza; Manuel Sánchez Ayuso; Manuel Santolaya Juesas; Enrique Sapena Granell i Vicente Antonio Sotillo Martí.

Al Senat, la Constitució es va aprovar també amb una àmplia majoria de 226 vots, i, entre estos, els dels següents senadors elegits en les circumscripcions d'Alacant, Castelló i València: Jose Vicente Beviá Pastor; Roque Calpena Giménez; Joaquín Farnós Gauchía: Fernando Flors Goterris; Enrique Marco Soler; Justo Martínez Amutio; José Vicente Mateo Navarro; Salvador Moragues Bertó; José Antonio Noguera de Roig; Alberto Javier Pérez Ferré i José María Ruiz Ramírez.

El Consell destaca amb esta distinció “la responsabilitat i cerca de consens per part d'hòmens i dones, pares i mares de la Constitució, que van treballar en el marc de la Ponència Constitucional, de la Comissió d'Assumptes Constitucionals i Llibertats Públiques del Congrés dels Diputats, de la Comissió de Constitució del Senat, i dels plens de les dos cambres”.

Enguany el Dia de la Constitució se celebra a Castelló de la Plana. El passat 28 de novembre, el Consell modificava l'article 2 i article 4 del Decret 218/2015, amb la finalitat que la commemoració del Dia de la Constitució puga realitzar-se en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana. D'esta manera, es manifesta la voluntat del Consell de contribuir a una major vertebració del territori de la Comunitat Valenciana i a una major proximitat de les institucions.