Agricultura, Ramaderia i Pesca
Formació

Aguirre: “Més de 9.000 alumnes seguixen en 2023 els cursos presencials i en línia de la Conselleria d’Agricultura”

08/12/2023
  • Els més seguits són els cursos autoformatius, amb més demanda dels relacionats amb les ajudes de la PAC en arròs i apicultura i els d'agricultura i ramaderia ecològica
  • La Conselleria aposta per a 2024 per la formació en línia sobre ramaderia extensiva i pasturatge, amb pràctica tutoritzada per un professional, i sobre digitalització i noves tecnologies

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha assenyalat que “més de 9.000 alumnes han seguit els 144 cursos presencials i en línia de la Conselleria durant l’any 2023”.

Durant un repàs al pla de formació d’enguany, José Luis Aguirre ha indicat que “estes activitats formatives, que s’impartixen gratuïtament, són molt beneficioses per a les persones que s’hi inscriuen, perquè els permet ampliar i actualitzar els seus coneixements i habilitats, la qual cosa millora la gestió de les explotacions agrícoles i ramaderes”.

A més, Aguirre hi ha afegit que “la formació dels professionals del camp és imprescindible per a adaptar-se als processos de canvi tecnològic, econòmic i social en què estan immersos tots els sectors econòmics, i el sector agrari no és una excepció”.

Per a l’any 2024, el conseller ha anunciat que hi haurà novetats formatives en temàtiques que fins ara han tingut menys oferta i en els àmbits de les noves tecnologies.

Formació en línia

En format en línia s’han oferit un total de 22 cursos a l’Aula Virtual del Servei Transferència de Tecnologia, en els quals han participat 6.713 persones dins de l’autoformació. Enguany hi havia diverses novetats, com el curs de prevenció de riscos laborals en agricultura i els relatius a les ajudes de la PAC en aus estepàries, apicultura i arròs.

De fet, el més multitudinari ha sigut el d’ajudes de la PAC a l’arròs, que han seguit 1.576 persones, seguit pel curs bàsic en agricultura ecològica, amb 1.348 alumnes. Altres cursos, com ara els dos cursos bàsics sobre ramaderia ecològica, han obtingut l’acceptació de 828 alumnes.

La creació recent del Registre d’operadors professionals de vegetals (Ropveg), com un registre oficial i únic d’operadors professionals que operen en tot Espanya, també ha suscitat que en els tres cursos oferits sobre este registre en l’àmbit dels operadors de plantes de vivers s’hagen inscrit 713 persones.

Altres cursos, com els relacionats amb l’agrocompostatge i les bones pràctiques en higiene en la producció primària agrícola, han tingut àmplia acceptació, així com el relatiu a formar sobre les ajudes de la PAC a l’apicultura.

Dins dels cursos de formació tutoritzada, els d’introducció a l’agricultura ecològica i al cultiu de l’alvocat han sigut els que han despertat més interés.

Formació presencial i novetats 2024

En el format de formació presencial s’han impartit 119 cursos amb un total de 2.331 inscrits. Els més sol·licitats han sigut els 19 cursos sobre emprenedoria agroalimentària, que han realitzat 590 persones, i els 19 cursos d’agricultura ecològica, amb 410 seguidors. Sobre tècniques de poda s’han organitzat 17 cursos, que han seguit 389 persones. També s’han desenvolupat altres sobre fructicultura, citricultura, olivicultura i apicultura, amb un seguiment ampli.

En la formació presencial, als cursos habituals sobre tècniques agronòmiques (poda, empelts, reg i fertilització, material vegetal, agricultura ecològica) i emprenedoria agroalimentària, enguany s’hi ha afegit formació més nova.

Es tracta de la relativa a noves ferramentes de digitalització i sensorització per a la millora en l’eficàcia de l’ús de recursos, aigua i sòl, sobre biofertilitat i recuperació del sòl, sobre gestió de la biodiversitat, cobertes vegetals, així com orientacions productives singulars com la truficultura o la formació en elaboracions artesanals, com ara la sidra.

Com a novetats per a l’any que ve, hi ha plantejat un curs en línia sobre ramaderia extensiva i pasturatge que es complementarà amb una part pràctica de maneig amb ramader tutor.

També s’ha programat un curs en línia sobre viticultura ecològica i sobre ferramentes innovadores, com ara agricultura 2.0, per a millorar la gestió dels recursos i reduir l’ús de fertilitzants. En este àmbit entrarà, per exemple, la formació sobre ús de sensors de sòl i drons per a teledetecció o per a aplicacions de productes fitosanitaris.