Presidència
Participació ciutadana

Fundació Pilares per a l’autonomia personal i el Col·legi Santiago Apòstol, projectes guanyadors de la tercera edició dels Premis Participa-Acció

05/12/2023
Fundació Pilares per a l’autonomia personal i el Col·legi Santiago Apòstol, projectes guanyadors de la tercera edició dels Premis Participa-Acció
  • La Generalitat concedix els Premis Participa-Acció a sis projectes de participació ciutadana i educació per a la participació
  • Els guardons consistixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d'entre 2.000 i 6.000 euros

La Generalitat ha publicat la relació de guardonats de la tercera edició dels Premis Participa-Acció 2023, en la qual destaquen sis projectes en matèria de participació ciutadana i educació per a la participació.

El ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV) ha fet pública la resolució per la qual es concedixen estos guardons, que impulsen tres iniciatives en la modalitat de participació ciutadana i tres propostes més en la categoria d’educació per a la participació, desenvolupades per entitats locals, entitats ciutadanes i ciutadania en general, per a aportar valor i innovació en estes àrees. Els premis consistixen en un diploma acreditatiu i una dotació econòmica d’entre 2.000 i 6.000 euros.

Projectes premiats

En matèria de participació ciutadana, els guardonats han sigut la Fundació Pilars per a l’autonomia personal pel projecte ‘Participem amb tu’, que ha aconseguit el primer premi, dotat amb 6.000 euros; l’Ajuntament de Burjassot, amb el segon premi, per la proposta ‘Pressupostos participatius infantils’, dotat amb 3.500 euros, mentre que la Mancomunitat Espadà-Millars ha aconseguit el tercer premi per ‘II Fòrum de Joventut MEM’, amb una quantia de 2.000 euros.

La Fundació Pilars per a l’autonomia personal és una organització privada sense ànim de lucre que fa promoció de l’exercici de drets i la plena ciutadania de persones en situació de vulnerabilitat i en la construcció d’una societat inclusiva i compromesa. El projecte guanyador, ‘Participem amb tu’, és una iniciativa que genera espais de trobada i debat on les persones majors compartixen opinions respecte a temes com l’envelliment, la soledat no desitjada, la participació i la intergeneracionalitat, entre altres.

La proposta de l’Ajuntament de Burjassot s’orienta al foment de la participació ciutadana a través d’accions com els ‘Pressupostos participatius infantils’, que tenen com a objectiu involucrar la infància i adolescència en la participació de projectes que són del seu interés.

‘II Fòrum de Joventut MEM’, de la Mancomunitat Espadà-Millars, que engloba quinze municipis, ha obtingut el tercer premi per un projecte la finalitat del qual és fomentar la inclusió de la joventut en les polítiques socials, a través de noves propostes que incentiven les bones pràctiques i el foment de l’associacionisme.

Quant a la modalitat de projectes d’educació per a la participació, han estat premiats el Col·legi Santiago Apòstol-Parròquia Nuestra Señora de los Ángeles, per la proposta ‘Vídeo for Social Change: el canvi social impulsat per xiquets i xiquetes en risc d’exclusió’, que ha aconseguit el primer premi, que ascendix a 6.000 euros; el segon premi ha sigut per a l’Escola Infantil El Trenet Cooperativa Valenciana per la iniciativa ‘JUGAPatraix’, dotat amb 3.500 euros, mentre que el tercer lloc l’ocupa el centre d’investigació, defensa i promoció dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents ILÊWASI, que rebrà 2.000 euros per al projecte ‘FiloPaz’.

‘Vídeo for Social Change: el canvi social impulsat per xiquets i xiquetes en risc d’exclusió’, del Col·legi Santiago Apòstol- Parròquia Nuestra Señora de los Ángeles, situat al barri del Cabanyal, ha obtingut el primer premi d’esta categoria. Es tracta d’un projecte que pretén empoderar xiquets i xiquetes en risc d’exclusió social perquè es convertisquen en ‘youtubers’ del canvi social al seu barri a través de vídeos pensats, escrits i editats per ells mateixos.

El segon premi ha sigut per a l’Escola Infantil El Trenet Cooperativa Valenciana per la iniciativa ‘JUGAPatraix’, un projecte d’innovació social i urbana que proposa repensar el barri de Patraix des de la vivència de la infància per a transformar l’espai públic sota paràmetres d’inclusió, sostenibilitat i apoderament comunitari. L’objectiu del projecte és analitzar i entendre com interaccionen els xiquets i xiquetes d’entre 1 i 3 anys amb els elements urbans del barri.

La proposta ‘FiloPaz’, de l’ONGD ILÊWASI, pretén contribuir a la construcció d’una ciutadania global solidària, justa, equitativa, participativa i, sobretot, pacífica, mitjançant el desenvolupament d’un pensament crític, creatiu i solidari. L’ONGD està formada per un equip de professionals i de voluntariat de diversos llocs del món que treballen en investigació, defensa i promoció dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents.

Galeria d'imatges