Hisenda, Economia i Administració Pública
Prèvia Consell de Política Fiscal i Financera

Merino lamenta la “falta de respecte” del Govern en excloure el finançament autonòmic de la reunió del CPFF: “És un mer tràmit per a complir amb l'agenda que li marca Puigdemont”

10/12/2023
Merino lamenta la “falta de respecte” del Govern en excloure el finançament autonòmic de la reunió del CPFF: “És un mer tràmit per a complir amb ...
  • Assegura que exigirem el que ens correspon tenint en compte que som la comunitat més infrafinançada
  • Insistix que eixa falta de “serietat” es percep en el contingut de la sessió, en la qual el Govern només planteja l'aprovació dels objectius d'estabilitat per a les administracions públiques
  • També apel·la a la falta de rigor en les formes ja que la consellera de Catalunya no assistirà a la reunió
  • El president de la Generalitat, Carlos Mazón i la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, han mantingut una trobada per a preparar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)
Valencia.

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha lamentat la “falta de serietat i respecte” per part del Ministeri d'Hisenda per excloure la reforma del sistema de finançament autonòmic dels temes que es tractaran en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'este dilluns, la primera des de juliol de 2022. “Estem davant un mer tràmit que el Govern d'Espanya necessita per a seguir amb l'agenda que li marca Puigdemont”, ha criticat Ruth Merino.

La consellera d'Hisenda s'ha manifestat en estos termes després de mantindre una trobada de treball amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'equip de la Conselleria d'Hisenda amb vista a preparar la reunió del CPFF que se celebra este dilluns en el Ministeri d'Hisenda.

Després de la trobada, Ruth Merino ha insistit en el fet que eixa falta de “serietat” es percep tant en el contingut de la sessió, en la qual el Govern només planteja l'aprovació dels objectius d'estabilitat per a les administracions públiques, com en les formes, ja que la consellera de Catalunya no assistirà a la reunió.

“Són els passos que el Govern necessita donar per a aprovar els seus pressupostos i complir amb les comissions bilaterals i els acords que indignamement han signat amb tots ells”, ha criticat la consellera d'Hisenda en relació a les contrapartides fiscals i financeres firmades pel PSOE en els seus acords d'investidura amb ERC i Junts per Catalunya.

“Només podrem tractar els temes que preocupen la Comunitat Valenciana en l'apartat de precs i preguntes”, ha criticat la responsable de la hisenda valenciana, qui ha assegurat que exposarà amb tota la contundència la “injustícia financera” que durant anys patixen els habitants de la Comunitat Valenciana i exigirà la reforma del sistema de finançament.

No hi haurà més ajustos

“Exigirem el que ens correspon tenint en compte que som la comunitat més infrafinançada. No pot ser que el Govern es quede amb un 2,9 % de dèficit i a les comunitats autònomes ens exigisca un 0,1 %”, ha explicat Ruth Merino en referència a l'objectiu del 3 % previst pel Govern central en les seues previsions sobre el conjunt de les administracions públiques remeses a la Comissió Europea.

“Nosaltres no ajustarem més els ciutadans d'esta Comunitat, que ja estan massa ajustats des de fa anys en termes d'equitat en comparació amb la resta de comunitats de règim comú. S'acabaran els ajustos injustos que obliguen els ciutadans de la Comunitat Valenciana a uns serveis de pitjor qualitat per eixe infrafinançament que dura ja tants anys”, ha reiterat Merino.

La consellera d'Hisenda ha recordat que, quasi dos anys després que les comunitats autònomes presentaren les seues al·legacions a la proposta de reforma del finançament que va presentar la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, esta seguix sense donar-ne resposta. "La pilota està en la seua teulada, ha de fer el pas següent i posar-se a treballar perquè de veritat es faça realitat eixa reforma", ha conclòs Merino.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats