Hisenda, Economia i Administració Pública

Merino: “No podem estar més temps callats davant de la injustícia d’este sistema de finançament caducat des de fa una dècada”

11/12/2023
Merino: “No podem estar més temps callats davant de la injustícia d’este sistema de finançament caducat des de fa una dècada”
  • La consellera d'Hisenda reclama a la ministra María Jesús Montero que transferisca a la Comunitat Valenciana els recursos necessaris per a igualar a la mitjana el seu finançament efectiu mentre es concreta l'aprovació d'un nou model de finançament
  • Merino sosté que és “indiscutible, urgent i prioritari” reformar el sistema de finançament autonòmic i demana que es garantisca la “igualtat” de tots els espanyols en l'accés a uns servicis públics de qualitat
  • Merino assegura que, després de quasi dos anys, la ministra d'Hisenda no pot continuar “llançant pilotes fora” per la falta d'avanços en la reforma i li exigix que assumisca la seua responsabilitat de plantejar una proposta
  • La delegació valenciana vota en contra de l'objectiu de dèficit del 0,1 % per a les CA i rebutja que el Govern hi deposite la major part de l'esforç perquè Espanya complisca l'objectiu de reduir el dèficit al 3 %, tal com s'ha compromés davant de la Comissió Europea

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha reclamat la reactivació immediata de la reforma del sistema de finançament autonòmic en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que ha tingut lloc este dilluns, en la qual també ha sol·licitat al Govern que habilite un fons transitori que permeta a les regions infrafinançades, com la Comunitat Valenciana, rebre els recursos necessaris per a igualar-se, almenys, a la mitjana de CA de règim comú, mentre s’aprova una nova llei de finançament de les comunitats autònomes.

Durant la seua intervenció, Merino ha lamentat que el Govern haja reduït esta reunió del CPFF, la primera que se celebra des de juliol de l’any passat, a un mer “tràmit” per a informar dels objectius globals d’estabilitat per a l’Administració General i les CA, sense haver previst en l’ordre del dia la reforma pendent del sistema de finançament. Ha hagut de ser en el torn de precs i preguntes quan la consellera d’Hisenda ha tornat a reclamar el canvi en un model de finançament que durant les últimes dos dècades ha mantingut els habitants de la Comunitat Valenciana al voltant de huit punts per davall de la mitjana de comunitats en termes de finançament per habitant.

“No podem estar més temps callats davant de la injustícia que suposa ser castigats per este sistema de finançament, caducat des de fa quasi una dècada i que ens manté infrafinançats durant els últims vint anys”, ha manifestat Ruth Merino. Per això, ha assegurat que reformar el sistema de finançament autonòmic és “indiscutible, urgent i prioritari” i ha demanat que es garantisca la “igualtat” de tots els espanyols en l’accés a uns servicis públics de qualitat, una cosa que, amb el sistema de finançament actual, “no s’està aconseguint des de fa moltíssim de temps”.

La consellera d’Hisenda ha recordat que ja han passat quasi dos anys des que la Comunitat Valenciana plantejara les seues al·legacions a la nova proposta de càlcul de la població ajustada com a punt de partida per a la reforma del sistema de finançament sense que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haja donat ni tan sols una resposta.

A la seua eixida de la reunió, la consellera d’Hisenda ha mostrat la seua “decepció” pel fet que la ministra Montero “s’haja dedicat a llançar pilotes fora”. “No assumix la seua responsabilitat de portar la iniciativa a escometre, de nou, la reforma del sistema de finançament, que ja està dins d’un calaix des de fa molt de temps. Ens preocupa realment, perquè els servicis fonamentals dels ciutadans de la Comunitat Valenciana depenen d’este sistema de finançament i de la seua reforma urgent i immediata”, ha manifestat.

Fons transitori d’anivellament

A més, Merino també ha exigit que, mentre no es pose en marxa i siguen “valents” per a escometre la reforma del sistema de finançament, es proporcione a la Comunitat Valenciana un fons transitori d’anivellament “que equipare els ciutadans de la Comunitat a la resta dels ciutadans d’Espanya”.

Per a Merino, l’absència de Catalunya en el CPFF és “l’evidència del que està ocorrent” i respon a un “indignant full de ruta” que consistix a obrir una negociació bilateral que “trenca el principi d’igualtat entre tots els espanyols en temes tan importants com el finançament, darrere del qual està el benestar de tots els espanyols en l’accés als servicis públics fonamentals”, que s’han de tractar en un fòrum multilateral com el CPFF.

Vot en contra del 0,1 % de dèficit

A més, Merino ha explicat que la Comunitat Valenciana, junt amb totes les altres CA –excepte Astúries i Castella-la Manxa, que han votat a favor junt amb el Govern– ha votat en contra de l’objectiu de dèficit del 0,1 % plantejat pel Ministeri per al conjunt de les CA, perquè suposa concentrar sobre les autonomies la major part de l’esforç que Espanya haurà de fer per a reduir el dèficit del conjunt de les administracions públiques al 3 % l’any que ve.

Malgrat el posicionament majoritari de les autonomies en contra de limitar el dèficit del conjunt de les CA al 0,1 %, el Ministeri d’Hisenda ha imposat la seua majoria de vot en el CPFF per a aprovar un límit de dèficit del 0,1 % per a l’any que ve. En una pròxima reunió del CPFF s’hauran d’aprovar els objectius de dèficit individuals per a cada una de les comunitats.

Merino ha criticat que, a l’hora de determinar com es repartix l’esforç de reducció del dèficit, el Govern central no haja tingut en compte la posició de partida de les CA i que l’Estat s’haja reservat el 97 % del dèficit autoritzat. Esta circumstància obliga al conjunt de les CA de règim comú a tancar l’exercici amb un dèficit de 0,1 % sobre el PIB, a pesar que gestionen el 35 % de la despesa total.

Per eixe motiu, la Comunitat Valenciana ha defés l’elevació del dèficit autoritzat per a 2024 a un màxim del 0,3 %, el mateix establit com a nivell de referència en els Pressupostos Generals de 2023.

Entregues a compte

D’altra banda, el Ministeri d’Hisenda ha informat les regions dels recursos del sistema de finançament dels quals disposaran l’any que ve, una informació que la Conselleria d’Hisenda estava reclamant des del mes de setembre passat per ser essencial per a poder elaborar el pressupost autonòmic.

Segons la informació facilitada pel Ministeri, la Comunitat Valenciana comptarà l’any que ve amb 12.555 milions d’euros en concepte d’entregues a compte i amb 2.699 milions per la liquidació definitiva de l’exercici 2022. La Conselleria d’Hisenda ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda un aclariment sobre el càlcul d’estes quantitats, ja que hi ha, en el cas de la Comunitat Valenciana, una diferència amb les estimacions de l’AIReF.

La consellera d’Hisenda ha lamentat que el Govern haja facilitat “tard i malament” esta informació i ha insistit que el Consell no modificarà els seus pressupostos. “No els demanarem més esforços als valencians, no els pagarem la factura dels separatistes. No canviarem els pressupostos que hem presentat, que són els que necessita la Comunitat Valenciana”, ha conclòs Ruth Merino.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats