Sanitat

L'Hospital Arnau de Vilanova realitza amb èxit la primera intervenció amb cirurgia robòtica assistida mitjançant un equip HUGO

11/12/2023
L'Hospital Arnau de Vilanova realitza amb èxit la primera intervenció amb cirurgia robòtica assistida mitjançant un equip HUGO
  • Els professionals del Servei de Cirurgia General de l'Hospital Arnau de Vilanova han realitzat una rectopèxia
  • La instal·lació de l'equip ha suposat una inversió de 2,3 milions d'euros per part de la Conselleria de Sanitat
  • La cirurgia robòtica permet al professional obtindre més precisió durant la intervenció i reduïx els efectes secundaris al pacient

L'Hospital Arnau de Vilanova de València ha realitzat amb èxit la primera cirurgia assistida amb el robot quirúrgic HUGO RAS, un equip que aporta molts avantatges tant al cirurgià com al pacient, ja que permet una cirurgia més precisa i menys invasiva.

Per a instal·lar l'equip, la Conselleria de Sanitat ha realitzat una inversió de 2,3 milions d'euros, dels quals 1,8 milions corresponen a l'equip robòtic i la resta, al subministrament de manteniment d'este.

En concret, la intervenció realitzada ha sigut una rectopèxia, que és un procediment per a corregir el prolapse rectal, que es produïx quan la paret del recte es llisca fora de la posició normal que té i sobreïx a través de l'anus. Esta tècnica es realitza per a retornar el recte a la posició normal i fixar-lo en el seu lloc per a previndre prolapses futurs.

L'operació s'ha desenvolupat amb normalitat, dins de la complexitat d'esta mena d'intervencions; i ha sigut duta a terme per professionals de la secció de coloproctologia del Servei de Cirurgia General de l'Hospital Arnau de Vilanova, amb experiència en tècniques laparoscòpiques avançades. A més, han participat també els serveis de Cirurgia, Anestesiologia i personal d'Infermeria, especialment formats en esta nova tecnologia.

A esta mena de cirurgia se sumarà d'ací a poc el Servei d'Urologia. Així mateix, està previst utilitzar-la en 2024 en la Secció de Cirurgia Bariàtrica i en Ginecologia. 

La implementació d'este sistema ha estat vinculada a un programa formatiu estricte desenvolupat a Bèlgica, donada la importància que té l'experiència i les habilitats quirúrgiques dels cirurgians que utilitzen el robot per a les seues intervencions.

Sistema de cirurgia robòtica

El sistema robòtic té quatre braços autònoms que es combinen amb una consola oberta des d'on opera el cirurgià, amb un sistema de visualització en 3D d'alta definició.

L'equip està dissenyat per a intervencions digestives, urològiques i ginecològiques complexes, on el robot oferix un guany en precisió, alhora que es minimitzen els efectes secundaris i es reduïx el temps de recuperació després de la cirurgia. El sistema 3D, junt amb una capacitat d'augment de les imatges de fins a 50 vegades, presenta una millora respecte a sistemes tradicionals per a la visió del camp quirúrgic per als cirurgians.

En definitiva, el sistema robòtic HUGO aporta la tecnologia mèdica més avançada i innovadora, que permet treballar amb més precisió, una millor visualització del camp quirúrgic, arribar a zones de molta dificultat tècnica i millorar l'ergonomia per als cirurgians.    

Galeria d'imatges