Agricultura, Ramaderia i Pesca
Ramaderia

Aguirre reclama al Ministeri una vacuna obligatòria que protegisca la cabanya ramadera contra la MHE

12/12/2023
  • El conseller demana que s'establisquen protocols homogenis a tot Espanya i s'informe de manera transparent de les condicions per als moviments d'animals a altres estats membres
  • La Conselleria d'Agricultura ha intensificat els controls per a la identificació de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE), que és una malaltia que no afecta l'ésser humà, i actualment es troba sota control a la Comunitat Valenciana

 

 

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha dirigit una nova carta al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual reclama mesures urgents davant la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica (MHE).“Considerem que és imprescindible que s'impulse i potencie amb caràcter d'urgència la investigació i desenvolupament d'iniciatives que permeten tindre disponible, com més prompte siga possible, una vacuna obligatòria que protegisca la cabanya ramadera”, ha manifestat. 

En esta nova missiva, que també signen els consellers de Castella i Lleó, Aragó i Extremadura, el conseller Aguirre assenyala que “la MHE suposa un fort trasbals per al sector ramader, que ja fa temps que patix els increments de costos de producció, als quals s'afigen més pèrdues econòmiques per causa d'esta malaltia”.

“Amb este nou escrit, volem transmetre la preocupació que ens traslladen els ramaders per com ha sigut la seua evolució inesperada en este any, especialment per la ràpida propagació de la MHE en pràcticament tot el territori nacional, i per l'elevat nombre d'animals afectats per la malaltia”, destaca el conseller.

Tant Aguirre com els seus homòlegs demanen que s'establisquen protocols necessaris de coordinació amb criteris homogenis a tot Espanya, en els quals també s'informe de manera transparent de les condicions per als moviments d'animals a altres estats membres (inclosos els animals de lídia).

El conseller recorda que la Conselleria d'Agricultura ha intensificat els controls per a la identificació de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) en les explotacions de bestiar boví.

Comunicar la sospita

El personal veterinari continua realitzant visites a les granges amb població de boví i caprí. La Conselleria d'Agricultura recorda als ramaders l'obligatorietat de comunicar als serveis veterinaris qualsevol sospita d'un cas de MHE en la seua explotació.

Actualment, la situació a la Comunitat Valenciana es troba sota control. Cal recordar que no hi ha cap mena de restricció al consum de productes d'estos animals (carn, llet, pell, etc.), pel fet que la MHE no és una malaltia que afecte l'ésser humà.