Justícia i Interior
Administració de Justícia

Justícia i sindicats signen un acord de legislatura que preveu la millora progressiva de les condicions de treball del personal de l’Administració de Justícia

12/12/2023
Justícia i sindicats signen un acord de legislatura que preveu la millora progressiva de les condicions de treball del personal de l’Administració ...
  • L'acord mantindrà el "teletreball", el programa que reconeix la trajectòria i l'actuació professional dels funcionaris i racionalitzarà els "desfasaments" en les classificacions i les taules retributives sobre els complements específics
  • Elisa Núñez qualifica l'acord de "fita" que influirà positivament en el benestar dels treballadors i en el funcionament de la Justícia
València.

La Conselleria de Justícia i Interior i els representants dels treballadors de l’Administració de Justícia han signat l’acord de legislatura 2024-2027, que permetrà la millora progressiva de les condicions de treball del personal de l’Administració de Justícia.

Este acord ha sigut signat per la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, i els representants de les organitzacions sindicals STAJ, CSIF, INTERSINDICAL, CCOO i UGT.

La consellera de Justícia ha qualificat este acord d’“una fita que ens mostra que, amb la sensatesa i el diàleg honest, sense soroll, influïm directament i positivament en el benestar dels treballadors i en el funcionament de la Justícia”.

Elisa Núñez ha destacat “la voluntat i el pla de la Conselleria per millorar les retribucions dels funcionaris de l’Administració de Justícia”, que contrasta amb “la incomprensible falta de desenvolupament de la carrera professional per part del Govern d’Espanya, prevista des de la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial de 2018, aprovada pel mateix govern”.

La titular de Justícia i Interior ha destacat, entre els nombrosos avanços del pacte de legislatura, el relatiu al teletreball. “Es tracta d’un assumpte prioritari per a la Conselleria en la defensa dels drets dels treballadors: mentre nosaltres respectem els drets que els funcionaris tenen ja reconeguts en l’Estatut bàsic de l’empleat públic i en la Llei regional de funció pública, el Ministeri de Justícia els retalla de la manera més sorprenent, a última hora i sense possibilitat de rèplica”.

Elisa Núñez ha manifestat que per al nou equip de la Conselleria “és una prioritat cuidar els qui permeten que les oficines judicials i fiscals, així com altres dependències judicials, tiren el treball avant, perquè estiguen formats, preparats i motivats per a fer front a reptes, com les noves estructures judicials, l’expedient judicial electrònic o la transformació tecnològica”.

Acord de legislatura

L’acord signat conté les mesures següents a desenvolupar durant els pròxims tres anys:

En primer lloc, la Conselleria mantindrà la modalitat de “teletreball”, establint les bases perquè no vaja en perjudici de l’adequada atenció presencial a ciutadans i professionals que acudixen a les oficines judicials i fiscals i s’oferisca una correcta prestació del servici públic. Per la seua banda, les organitzacions sindicals es comprometen a fomentar un model de treball a distància i/o de treball deslocalitzat basat en la responsabilitat, el compromís i la rendició de comptes, de manera que l’atenció presencial a ciutadans i professionals no es veja perjudicada en aquelles oficines on es troben destinats funcionaris que s’hi acullen.

En el cas que s’aprove el projecte de la Llei orgànica d’eficiència organitzativa (LEO) del Servei Públic de Justícia, i els projectes de mesures d’eficiència processal i digital del Servei Públic de Justícia, que modificaran el tradicional model organitzatiu dels jutjats i tribunals referent a la seua planta i demarcació, la Conselleria es compromet a posar els mitjans per a facilitar l’adaptació dels treballadors als canvis que es produïsquen.

En segon lloc, mentre el Ministeri no establisca les bases de la carrera professional per mitjà de reial decret per a l’establiment de la carrera professional en l’Administració de Justícia, sempre que ho permeten les disponibilitats pressupostàries, la Conselleria prorrogarà per als anys 2024 i següents l’actual programa d’actuació, que reconeix la trajectòria i l’actuació professional dels funcionaris d’esta Administració.

Les quantitats corresponents a cada exercici seran negociades en mesa sectorial, començant amb les respectives al pròxim any 2024, així com les relatives la resta dels exercicis de la legislatura indicada, tot això segons les disponibilitats pressupostàries.

Finalment, es preveu impulsar, dins de les disponibilitats pressupostàries, el compliment efectiu de la resta de conceptes retributius ja negociats i pendents d’aplicació, com una dotació amb la finalitat de lluitar contra la “bretxa salarial” i racionalitzar els “desfasaments” en les classificacions i les taules retributives sobre els complements específics del personal.

En este sentit, la Conselleria de Justícia i Interior es compromet a analitzar el complement específic i/o CAT i a possibilitar-ne l’increment, al llarg de la legislatura, amb la finalitat d’adequar-lo a la mitjana nacional.

Galeria d'imatges